3 osnovna esencijalna ulja protiv anksioznosti i depresije

Beograd, 09. jul 2021. – Aromaterapija je veoma popularna prirodna metoda koja se hiljadama godina unazad koristi za poboljšanje i unapređenje čitavog organizma na različitite načine – od kozmetike (sredstva za higijenu i parfemi) do lečenja mnogih bolesti, među kojima spadaju anksioznost i depresija.

Zašto je to tako?

Esencijalna ulja nastaju od različitih delova lekovitih biljaka – kao što su korenje, seme, lišće i cvetovi. Mogu se koristiti samostalno ili mešati kako bi se stvorile najrazličitijie mirisne kombinacije i esencije. Način upotrebe esencijalnih ulja je zaista veliki, mogu se kapnuti u difuzer, rastvoriti u opuštajućoj kupki, kao sprej za prostoriju ili naneti direktno na kožu tokom masaže.

Naučno je dokazano da se putem čula mirisa prenosi esencija iz sluzokože gornjeg dela nosne duplje, kroz koštane otvore, kanale i pukotine do različitih delova mozga, uključujući i limbički sistem zadužen za emocije, raspoloženje i pamćenje. 

Na taj način različiti mirisi aktiviraju različite fizičke reakcije u telu i tako harmonizuju organizam, stimulišu ga i umiruju. Dokazano je da esencijalna ulja imaju sličan, gotovo jednak uticaj na nervni sistem kao i lekovi protiv anksioznosti.

Svakako je preporuka da se ne treba oslanjati samo na aromaterapiju ukoliko je u pitanju teži oblik depresije. Umesto toga, razmislite o dodavanju aromaterapije vašem postojećem planu lečenja. Korišćenje aromaterapije zajedno sa drugim tretmanima može vam poboljšati raspoloženje i ublažiti stres, a pokazali su se i učinkovitim tokom prelaznog perioda kod pacijenata koji lagano prestaju sa lekovima.

TOP 3 esencijala ulja koje biste trebali da imate pri ruci ukoliko se osećate anksiozno ili depresivno.

Mirisna lavanda

Kosta eterično ulje LAVANDA 10ml

Lavanda raste na području Mediterana, u južnoj Evropi, severnoj i istočnoj Africi i južnoj Indiji. Lavanda ima široku primenu u različtim oblastima. Komercijalno se uzgaja uglavnom zbog proizvodnje etarskog ulja. Ulje lavande se dobija destilacijom pomoću vodene pare, iz cvetova biljke. Glavne komponente ulja lavande su linalol, linalil acetat, 1,8-cineol, beta ocimen i kamfor.

Primena

Ulje lavande se koristi u aromaterapiji, za inhalaciju, masiranje i dodavanje u kupke. Zbog prijatnog mirisa često se koristi u proizvodnji kozmetičkih proizvoda. Neizostavan je sastojak mnogih krema za lice. Podstiče epitelizaciju i zarastanje oštećene kože a takođe deluje i kao antiseptik, zbog čega se koristi u lečenju akni, rana, i drugih problema sa kožom. Direktnim nanošenjem ulja na opekotinu, sprečava pojavu plikova. Ulje lavande smanjuje anksioznost i pospešuje san. Preporučuje se da se nakapa par kapi ovog ulja na jastuk pre spavanja. Efikasan je insekticid – ulje lavande se stavlja u ormare i uspešno odbija moljce. Od njega se prave preparati koji se koriste kao zaštita od ujeda komaraca. Etarsko ulje se koristi za spoljnu upotrebu, utrljava u kožu i poboljšava cirkulaciju. Pomaže kod ublažavanja bola i napetosti u mišićima. Smanjuje grčeve te pomaže u ublažavanju menstrualnih tegoba.

Preporučuje se da se par kapi ulja lavande utrlja u predelu slepoočnica, na čelo, iza uva i uz rub okcipitalne kosti (zadnji deo lobanje, odmah iznad kičme) kako bi se smanjila glavobolja. Poznata je široka primena lavande u aromaterapiji. Poznavaoci ove oblasti kažu da ulje lavande dovodi do balansa između energetskih tela i čakri, na koja istovremeno ima smirujuće i energizirajuće dejstvo.

Fantastična menta

Kosta eterično ulje MENTA 10ml

Listovi nane su duguljasti i tamnozeleni a cvetovi ljubičaste boje. Kod nas se gaji u Banatu, Bačkoj, centralnoj Srbiji, pored Morave i Save. Veoma je prijatnog mirisa, a naročito listovi jer sadrže najviše etarskog ulja. Ulje nane je esencijalno ulje ekstrahovano iz lista i cveta biljke. Dokazano je da estarsko ulje nane ima antimikrobno, fungicidno, antivirusno, insekticidno i antioksidantno dejstvo. Ulje nane se koristi u kozmetičkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industiji zbog svoje arome. Mentol je supstanca koja joj daje karakterističan miris i ukus. Druge komponente koje ulaze u sastav ulja su metil acetat, mentonen, 1,8-cineol, limonen, beta pinen, beta kariofilen, tokoferoli, polifenoli, betain, holein i tanini. Koncentracije ovih sastojaka variraju i zavise od klime, vrste
nane i geografskog područja. Nana je izuzetno lekovita i mirisna začinska i industrijska biljka.

Primena

Inhalacija, lokalno nanošenje na kožu i dodavanje u kupke su jedni od načina korišćenja ovog ulja. Ulje nane se zbog svoje arome dodaje u paste za zube, osveživače daha, žvakaće gume i bombone. Koristi se i kao miris u sapunima i kozmetici. Pomaže u lečenju prehlade, upala sinusa i glavobolje. Može se koristiti direktnim nanošenjem na kožu za lečenje glavobolje, bola u mišićima, zglobovima i svraba. Leči gastrointestinalne probleme, poput nadimanja, problema sa varenjem, mučninom,
povraćanjem i anoreksijom.

Tropski bergamot

Kosta eterično ulje BERGAMOT 10ml

Dejstvo

Utiče na smanjenje telesne mase i nivoa LDL holesterola. Podstiče rast kose, povećava gustinu kostiju i sadržaj kolagena. Reguliše krvni pritisak. Etarsko ulje bergamota poseduje antiseptičko i antibakterijsko dejstvo zbog čega se koristi u lečenju problematične kože i infekcija urinarnog trakta. Poboljšava rad digestivnog sistema, ublažava bolove, smanjuje umor i poboljšava cirkulaciju. Jača nervni sistem, smanjuje depresiju i anksioznost. Poboljšava san i raspoloženje.

Primena

Inhalacija, lokalno nanošenje na kožu i dodavanje u kupke su jedni od načina korišćenja etarskog ulja bergamota. U ublažavanju bola koristi se tako što se tri kapi ulja bergamota pomeša sa kašičicom maslinovog ulja i nanese na bolno mesto. Dodato u neku drugu kremu ili ulje koristi se za izbeljivanje ožiljaka od akni, strija i hiperpigmentacije. Ova smeša se može koristiti i za zaceljivanje rana, regeneraciju oštećene kože i ublažavanje tegoba kod ekcema.

Udisanjem mirisa bergamota smanjuje se osećaj potištenosti, nelagodnosti i napetosti. Preporučuje
se da se ujutru natopi vata sa pet kapi ulja bergamota u udiše neko vreme.

Izbor svih esencijalnih ulja koje možete poručiti putem Saloninfo online prodavnice možete pogledati sa OVOG linka.

Ukoliko vas zanima spisak svih eteričnih ulja i njihova namena, pogledajte spisak sa ovog linka.