Masaže iz pustinje masaža berbera

Jedno od osnovnih uživanja u spa-tretmanima predstavlja mogućnost putovanja u različite zemlje i kulture a da ne izlazite iz salona lepote. U berberskoj masaži su se nekako sjedinili pustinjska žega i svežina oaze, miris afričkih začina i svilenkasti dodir arganovog ulja…

Čini se da vreme promiče pred našim očima: radimo sve više, donosimo sve odgovornije odluke i koristimo sve složenije tehnologije. Baš zbog toga su na najvećoj ceni autentičnost, prirodnost i jednostavnost. Primorani smo da putujemo hiljadama kilometara daleko kako bismo posmatrali svitanje na pustom jezeru, osetili ukus domaćeg hleba i ulja i divili se visini zvezdanog neba. Međutim, živeti od odmora do odmora u nekom trenutku postaje nepodnošljivo i počinjemo da tragamo za mogućnošću da unesemo delić prirode u naš svakodnevni, gradski život. Baš u tome se krije tajna ogromne popularnosti egzotičnih spa tretmana. Naravno, čovek se brzo privikava na svaku egzotiku: ono što se juče činilo neobičnim, sledećeg dana se ili odbacuje ili postaje deo svakodnevnog života, poput starog poznanika. Pomenimo suši, ronjenje, aromaterapiju… Zbog toga su ljudi koj se bave spa-tehnologijom neprekidno u potrazi za novim tačkama na zemljinoj kugli iz kojih mogu preuzeti nove tretmane i doneti sveže utiske. Shodno tome, spa na prvom mestu predstavlja poznanstvo sa kulturalnim kodeksom, kratko putovanje u nepoznato koje vam omogućuje da za nekoliko sati upoznate celu jednu zemlju kroz ukuse, dodire i mirise.

Princeze i nomadi

Berberska masaža predstavlja autentičan primer jednog takvog spa-putovanja. Sama reč “Berberi” odiše vetrom užarene pustinje u kojoj se čuje topot kopita i promiču senke ratobornih konjanika. Misteriozna berberska plemena naseljavala su sever Afrike mnogo pre arapske kolonizacije, borila se protiv Persijanaca, Kartaginjana, Rimljana, pri čemu su neizbežno potpadala pod kulturalnu dominaciju svojih protivnika. Smatra se da berberska umetnost nege tela vuče staropersijske korene. Persijske žene su u starom svetu bile poznate po svojoj nežnoj koži, a dražima persijske princeze Roksane nije odoleo ni sam Aleksandar Makedonski koji je je video žene iz najudaljenijih zemalja. Berberska plemena su vekovima neprikosnoveno vodila surovi pastirski način života. Suv vazduh pustinje, temperatura koja se približava + 50, stalan život u sedlu-sve to je zahtevalo specijalne i vrlo efikasne metode poboljšanja zdravlja i zaštite tela. I tu su Berberi imali neopisivu sreću: baš u području njihovih naseobina, na jugoistoku Maroka, raste drvo argana (Argana suderoxylon), čije ulje nazivaju “marokanskim tečnim zlatom”. Arganovo ulje se gotovo u potpunosti sastoji od oleinske i linolenske masne kiseline što ga čini posebno efikasnim sredstvom za negu i zaceljivanje kože. Tako je berberska masaža i nastala kao rezultat preplitanja visokih temperatura, nomadskog života, persijske i arapske tradicije i ekološki čistog arganovog ulja.

pustinja

Tok tretmana

U prostoriji u kojoj se obavlja masaža mora da bude toplo. Svetlost je prigušena i tiho se čuje tradicionalna marokanska muzika, koja je vrlo melodična i opuštajuća a pri tom prilično ritmična. Može se reći da u berberskim melodijama istovremeno ima nekoliko ritmova, tako da maser može da koristi brži ili laganiji tempo u skladu sa muzikom.

masaze iz pustinje masaza berbera1. Kao i svuda na Istoku, kontakt počinje pranjem nogu gostu. Zapanjujuće je koliko taj jednostavan gest može nas, uvek užurbane Evropljane, da prenese u sasvim novu oblast, umirujuću i patrijarhalnu. Pranje se obavlja uz sasvim laganu masažu stopala u vodi. Često se ne koristi voda, već čaj od marokanskih trava u koji se sipaju ružine latice. To ne samo da je prijatno, već je i vrlo lepo. Tako se klijent na simboličan način navodi da sve svoje brige ostavi na ulaznim vratima i oseti poznatu istočnjačku smirenost. “Onaj ko žuri, dugo ne živi”, kaže marokanska poslovica. Dok se noge klijenta nalaze u vodi, predlaže mu se da izabere jedno od eteričnih ulja koje će se koristiti za vreme masaže. Izbor je subjektivan, po principu “šta mi se najviše dopada u ovom trenutku”. Smatra se da se čovek instinktivno opredeljuje za komponente koje ne samo da mu prijaju već i blagotvorno utiču na njegov organizam.

masaze iz pustinje masaza berbera2. Naredna etapa tretmana je očigledan pokazatelj arapskog pokoravanja berberskog naroda. Za piling u turskom kupatilu koristi se gruba rukavica – kesa. Tom rukavicom se nanosi marokanska vulkanska glina, “gasul”, tamno bež boje, sa visokim sadržajem oksida silicijuma i mangana. Zbog tvrdih čestica koje imaju moć apsorpcije, glina uspešno otklanja mrtve ćelije sa površine kože i upija nečistoće. Tretman se izuzetno uspešno obavlja u prohladnoj pari kupatila, kada se telo opusti na vrućem mermernom stolu, pore na koži otvore i intenzivira lučenje.

masaze iz pustinje masaza berbera3. Na kraju, pošto je telo očišćeno i koža “ispolirana”, pristupa se masaži uljima. Posle turskog kupatila gde se telo zagrejalo, klijent može da oseti da mu je prohladno. Zbog toga se tretman odvija na zagrejanoj strunjači. Na mestima gde se nalaze limfni čvorovi nanosi se čisto arganovo ulje. Za masažu celog tela primenjuje se aromatično ulje (arganovo ulje pomešano sa odabranim eteričnim uljem). Prirodni miris arganovog ulja nije prijatan Evropljanima, zbog toga se eterična ulja koriste i za aromatizaciju i za pojačavanje kozmetičkog efekta. To može biti limunovo ulje, đumbir, vanila, nana koji daju utisak čistoće, snage ili topline i svežine.

masaze iz pustinje masaza berbera4. U osnovi je berberska masaža usmerena na smanjivanje napetosti i opuštanje, kao i ublažavanje kontrakcija mišića. Zbog toga se vekovima koristila kako bi se opustili putnici, pastiri ili vojnici posle borbe. (Po tradiciji su Berberi morali da budu spremni na odbranu i napad u svakom trenutku). Ove tehnike relaksacije koje su izuzetno efikasne veoma prijaju osobama čiji je život ispunjen stresom, kao što su vrhunski menadžeri, bankari, radnici na berzi, biznismeni i mnogi drugi.
Na početku tretmana klijent leži na stomaku. Masaža počinje blagom masažom stopala (taj deo otprilike traje 20 minuta ili približno četvrtinu seanse). Maser sedi na specijalnoj klupici dok se sud sa arganovim uljem nalazi ispod njegove ili njene ruke.
Treba zapamtiti da su stopala osetljiva refleksogena zona, na koju se projektuju praktično svi unutrašnji organi. Stopala se masiraju nežnim, dubokim i laganim pokretima po svim tačkama, uz pridavanje posebne pažnje petama. Bez obzira na to što je reč o intenzivnoj masaži, maser se svesrdno trudi da se klijent oseća komforno i da kod njega ne izazove osećaj boli (mnogi klijenti zadremaju već u ovoj fazi). Treba obratiti pažnju na sve prste na nogama. Od glačanja prelazi se na gnječenje, kako presavijenim kostima prstiju tako i lako stegnutim i sklopljenim pesnicama.

masaze iz pustinje masaza berbera5. Dubinska limfnodrenažna tehnika masiranja pregiba kolena a potom i bedara se primenjuje otprilike deset minuta. Blago se masiraju mišići listova.

masaze iz pustinje masaza berbera6. Masiraju se i istežu uspravni mišići leđa (pokreti idu od vrata ka karlici po vertebralnim zonama), zatim se masaža nastavlja odozdo naviše po bočnim površinama tela ka pazuhu.

masaze iz pustinje masaza berbera7. Zona vrata: lagano i dubinsko masiranje trapezoidnih mišića (bez štipanja). Tretira se oblast potiljka i ujednačeno okreće glava klijenta, prvo na levu a potom na desnu stranu. Tretiranje oblasti leđa se završava postupkom koji je karakterističan za berbersku masažu: od ramena ka kičmi dlanovima se izvode pokreti “nabiranja” i to tri puta, i završava se pljeskom dlanovima.

8. Masiraju se nadlaktice i ruke. Bicepci, a potom i tricepsi se dubinski “gnječe”. Ponovo se tretman završava pljeskom rukama po koži.

9. Ukoliko se izvodi potpuna varijanta ove masaže, sledi masaža delova glave obraslih kosom. Nakon toga, na kosu se nanosi vulkanska glina, gasul, i arganovo ulje.

masaze iz pustinje masaza berbera10. Zamolite klijenta da se okrene sa stomaka na leđa i masirajte gornju površinu tela. Tretman ponovo započinje od stopala, uz izvođenje nežnih, limfodrenažnih pokreta po prednjoj površini stopala. Pokreti su manje intenzivni od onih sa početka masaže, budući da je limfni sistem već aktiviran. Intenzivno se “glade” prednje površine kolena i bedara u smeru pazušnih žlezda (odrednica “intenzivno” se odnosi na dubinu pokreta a ne na brzinu pokreti moraju da budu spori kao i u prethodnoj fazi).

masaze iz pustinje masaza berbera11. Stomak se masira kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu, ukoliko klijent ne pati od atonije creva. U protivnom, pokreti se izvode u oba pravca. Po bočnim površinama torzoa i kosim trbušnim mišićima, izvode se pokreti “valjka”. U istoj tehnici valjka masiraju se uspravni trbušni mišići, posle čega sledi dubinsko masiranje oblasti dijafragme.

12. U oblasti grudi, izvode se kružni pokreti oko mlečne žlezde ka pazušnim jamama. Sama žlezda se masira vrlo nežno u smeru od bradavice ka periferiji, a potom se ponovo izvode kružni pokreti oko žlezde.

masaze iz pustinje masaza berbera13. Poslednja faza se izvodi u oblasti lica i dekoltea. Telo klijenta je u ovoj fazi pokriveno. Limfnodrenažna masaža lica se izvodi nežnim, kratkim pokretima; kožu ne treba rastezati već priljubljivati uz kosti lobanje. Kako se pokreti spuštaju ka vratu oni postaju sve duži i izvode se u pravcu vratnih, a potom i pazušnih žlezda.