Medi-spa: banje u megalopolisima

Medi-spa ili medicinski spa centri predstavlja relativno novi termin u spa-industriji. Koncepcija medicinskih spa centara ima oslonac na medicinskim i terapeutskim tretmanima, a manje estetskim. Obuhvaćena je dijagnostika, lečenje, preventiva, rehabilitacija, primena relaksacionih metoda, kozmetičke i estetske tehnologije.Treba istaći da medi-spa centar pre svega predstavlja medicinsku ustanovu i da se principijalno razlikuje od običnog spa centra, iako se i u njemu koriste takođe spa-programi. U običnim spa-centrima ne postoji široki spektar dijagnostičkih ispitivanja i ne praktikuje se konsultacija pacijenta sa lekarima različitih specijalnosti (ginekologom, urologom, dijetologom, terapeutom, alergologom i sl.). Medjutim, postoje mnoge kontraindikacije za primenu spa-tretmana. Utvrđivanje kontraindikacija podrazumeva isključenje mogućnosti nanošenja i najmanje štete zdravlju pacijenta primenom nekog od spa-tretmana. Na primer, u spektru usluga medi-spa centra postoji čitav niz ponuda savremenih dijagnostičkih testova i analitičkih ispitivanja koji pružaju sliku o stanju celog organizma, kao i pojedinih njegovih organa. Dijagnostika podrazumeva utvrđivanje stanja srca i krvnih sudova, ultrazvučne preglede organa, biohemijske analize krvi, itd. Centri za mediciniske spa programe moraju primenjivati kompleksni pristup svakom pacijentu ponaosob, uzimajući u obzir karakteristike njegovog organizma i zdravlja, kao i postojanje određenih oboljenja. Na osnovu rezultata raznovrsnih medicinskih ispitivanja kreira se individualni više-elementarni program za svakog klijenta, a cilj tog programa je poboljšanje opšteg zdravlja, smanjenje stresa (relaksacija), ubrzanje ozdravljenja, a u nekim slučajevima i izlečenje bolesti.

Shodno tome, u savremenim medicinskim-spa centrima važi princip: nema lepote bez zdravlja.

medicinski spa centar

U prvom planu su programi za poboljšanje opšteg zdravlja, detoksikacija i jačanje imuniteta, antistres i antiejdž metode, kao i preventivne estetske tehnologije za ublažavanje promena nastalih starenjem, kao što su injekcije botulotoksina, biorevitalizacija, organoterapija, implantacija niti APTOS, itd.

Spa-detoksikacija je složena metoda čišćenja organizma od štetnih materija, putem unošenja rastvora koji ne čisti samo creva, već i krv, bubrege i jetru. Ova tehnologija služi za normalizaciju telesne težine, lečenje disbakterioze, čišćenje organizma posle dugotrajne primene antibiotika, hemoterapije, apstinencij, itd. Pored toga, postoje specijalne metode za poboljšanje disajne funkcije kože, povećanje kapaciteta pluća, jačanje imunološkog sistema, stabilizaciju polnih funkcija. Metod detoksikacije ima za cilj izbacivanje štetnih materija iz organizma, korekciju stanja krvne plazme, mikrobiocenozu creva, lečenje funkcionalnih poremećaja želudačno-crevnog trakta uz pomoć slanog rastvora. U sastav rastvora ulaze mikroelementi (K, Na, Ca, P, Mg, S, C, CL) u proporcijama koje su izbalansirane na osnovu fizioloških normi. Za efikasnije izbacivanje štetnih materija iz organizma u sastav rastvora namerno nije uključen azot. Kiselost rastvora iznosi 5,5 do 5,8. Metoda obuhvata ispijanje rastvora na prazan želudac (posle gladovanja od 5-6 časova) u malim porcijama: po 150-200 ml svakih 5 minuta. Za 1,5 do 2 sata creva počinju sinhronizovano da rade. Količina rastvora je individualna i može iznositi 3-4,5 litra. Procedura traje otprilike 3 sata, posle čega se aktivno dejstvo creva obustavlja i pacijent se vraća uobičajenim aktivnostima. Rezultat procedure nisu samo očišćena creva, već i jetra i žučna kesa, podželudačna žlezda, krv i limfa, krvni sastav, kao i mikroflora creva.

Antistres programi su osmišljeni zbog postojanja stresa kao „sindroma stanovnika velikih gradova“ tj. sindroma hroničnog umora. Stres može imati fizičku osnovu (kao posledica velikih opterećenja), a može biti i emocionalne prirode. Strategija antistres terapije u medi-spa centrima usmerena je ka potpunom fizičkom i psihoemocionalnom rasterećenju i opuštanju pacijenta. Preporučuju se relaksirajuće metode: razne masaže, na primer španskim uljima, masaža zagrejanim uljima u oblasti „trećeg oka”, tuširanje nakon prethodnog pilinga kože solima iz Mrtvog mora, hipertermija u kombinaciji sa terapijom kiseonikom i talasoterapijom, itd. Cilj primene ovih metoda jeste potpuno opuštanje muskulature i smanjenje psihičkog i emocionalnog stresa. Nikada ne treba smetnuti s uma izreku „emocije održavaju mišiće, a mišići čuvaju emocije”. Visoka efikasnost procedura sa proizvodima iz Mrtvog mora proističe iz visokih koncentracija snažnih relaksanata – broma i magnezijuma.

Anti-ageing programi ili programi protiv starenja su široko zastupljeni u kombinaciji sa različitim metodama korekcije figure i normalizovanja telesne težine: počev od manuelne masaže do visokotehnoloških sistema za poboljšanje izgleda tela, kontura, teksture kože, jačanje tonusa mišića i normalizaciju razmene materija. Primena biorevitalizacija je metoda zasnovana na primeni preparata koji sadrže ekstrakte citoplazme ćelija različitih organizama i tkiva životinjskog porekla. Osnovnom prednošću se smatra homologičnost materija u organizmu i tkivima ljudskog organizma. Preparati dobijeni iz jetre životinja se akumuliraju (nakupljaju) u istovetnom organu, tj. u jetri čoveka. Tako se stimuliše obnavljanje ćelija jetre što vodi normalizaciji njene funkcije. Rezultati pokazuju da ovaj metod ima izuzetan efekat kako na kožu, tako i na unutrašnje organe, a primećeno je i poboljšanje stanja polnih funkcija.

Individualizacija programa za ozdravljenje ima za cilj postizanje uspeha lečenja. Na osnovu detaljne dijagnostike i rezultata laboratorijskih testova, specijalisti utvrđuju osnovne probleme organizma svakog pacijenta ponaosob. Na osnovu karakteristika njegovog organizma lični lekar sastavlja individualni program, kojim se rešavaju problemi fizičkog i psihoemocionalnog karaktera. Lekar koji leči određenog pacijenta konsultuje se sa lekarima različitih užih specijalnosti, ako je to potrebno, i upoznaje pacijenta sa tokom programa i konstantno kontroliše njegovo stanje. On prikuplja sve dijagnoze specijalista, rezultate lečenja na osnovu kojih koriguje predviđene procedure, njihovo trajanje i tok. Na kraju tretmana ozdravljenja, lični lekar priprema za svog pacijenta spisak saveta za očuvanje dobrog zdravlja i zakazuje konsultacije radi kontrole zdravstvenog stanja nakon završenog tretmana. On je odgovoran za uspeh terapije ali i za neželjene posledice lečenja.

Pored žena koje su daleko sklonije odlascima u spa centre, primećen je porast broja klijenata muškog pola. Osnovni razlog zbog kojeg muškarci odlaze u medi-spa centre su različiti problemi sa zdravljem, konstantan emocionalni i fizički stres, pored toga većina vodi način života bez mnogo kretanja usled čega se povećava telesna težina, narušava metabolizam, stradaju različiti organi i sistemi. Muškarci najčešće žele da se podvrgnu tretmanima čišćenja organizma, korigovanja lokalnih masnih naslaga i normalizacija funkcije erekcije.

Sve češće se javljaju i roditelji kako bi rešili probleme svoje dece: oslabljeni imunitet, nesanice, slabljenje životne energije, zamor, razdražljivost, poteškoće pri učenju, itd. U medi-spa centrima deci se preporučuju tretmani koji ne rešavaju samo problem, već stvaraju osećaj prijatnosti čime se stimuliše proces ozdravljenja.

MEDI-SPA: SANUS PER AQUA Obaveznim elementom, čak i suštinskim delom medi-spa procedura smatra se lečenje vodom. Primenjuju se različiti vidovi delovanja vode na organizam, počev od elementarnih oblika tuširanja do složenih procedura. U tretmanima vodom, obavezna je primena škotskog tuša, kaskadnog, cirkularnog, afuzionog, kao i tuširanje uzlaznim mlazom. Preporučuju se lekovite kupke sa različitim preparatima, kao i bazeni sa mineralnom vodom.

lecenje vodomTretmani u vodi efikasni su za lečenje hroničnih oboljenja, poboljšanje opšteg stanja organizma, kao i za postizanje estetskog efekta. U Rusiji i skandinavskim zemljama, npr. uvek su bili izuzetno popularni termokontrastni tretmani, kao što su, parna kupatila, različiti oblici polivanja vodom i lekovite kupke. Različiti režimi temperature i vlažnosti vazduha u kombinaciji sa hromoterapijom doprinose opuštanju organizma i ozdravljenju, ali i vrše detoksikaciju organizma, jačaju imunitet, uspostavljaju ravnotežu vode i minerala, utiču na smanjenje telesne težine, itd. Naročito su efikasni tretmani u kojima se koristi voda i blato iz Mrtvog mora, čija su lekovita svojstva poznata iz davnih vremena. Mnogi rimski lekari koji su učestvovali u vojnim pohodima na Palestinu lečili su ranjene i bolesne vojnike blatom ili vodom sa tog čudesnog mesta. Lični lekar Julija Cezara više puta je svom caru prepisivao tretmane produktima iz Mrtvog mora. Voda iz Mrtvog mora se odlikuje izuzetno visokom gustinom, optimalnom koncentracijom prirodnih mikroelemenata, lekovitim blatom, mineralnim solima koji doprinose smanjenju stresa, jačaju imunitet, sprečavaju ponovnu pojavu hroničnih oboljenja. Zadivljujući rezultati se postižu i primenom produkata iz Mrtvog mora u kozmetičkim tretmanima, kada se poboljšava tekstura i spoljašnji izgled kože.

Koncepcija medi-spa centra podrazumeva složeni pristup ljudskom organizmu koji se zasniva na čitavom nizu laboratorijskih analiza, metodama funkcionalne dijagnostike, uslugama specijalista iz najrazličitijih oblasti medicine. Programi lečenja traju prilično dugo: napr. tradicionalno banjsko lečenje traje najkraće 15 dana. U napornom životnom ritmu u jednom megapolisu praktično je nemoguće ostaviti sve i otići na duži odmor da bismo se bavili svojim zdravljem. U tome se i ogleda i jedno od preimućstava medi-spa centara koji se nalaze u samim gradovima. Oni su postali prave „gradske banje”. Za razliku od bolničkog lečenja gde je pacijent prinuđen da se odvoji od svog posla na određeno vreme, da se odrekne svog načina života, u medi-spa centru je moguće i ambulantno lečenje čitavim spektrom preventivnih i medicinskih metoda. On predstavlja mogućnost da se za relativno kratko vreme obnove fizičke aktivnosti, ubrza razmena materija u organizmu i normalizuje psihoemocionalno stanje čoveka. Pored toga, pacijent može da se konsultuje sa lekarima različitih specijalnosti, da se odmori, nenapuštajući gradsko jezgro.