Okrugli oblik pletenice

Prema zapisu J. Lovretića u 19. stoljeću okrugla pletenica nosila se u selima Komletinci, Nijemci, Đeletovci, Vinkovačko Novo Selo, Podgrađe, Berak i Orolik. Danas se u selima Nijemci, Đeletovci, Vinkovačko Novo Selo i Podgrađe rade frizure od dviju ili četiriju pletenica od 5 struka motane oko glave. Frizure su obrađene u knjizi Tradicijske frizure Hrvatske 2.

Komletinci. (Pletenica.) Kosa se samo pričešlja u zatiljku, ali se ne sveže u jednu gužvu prije već što se plete. Plete se priko glave i priko krpe, pa je nabubrena i gusta, neprozirna i glatka. Zato, što nije vezana u zatiljku, širja je od otočke, malko obrubljuje i uši. Nalik je na košaricu, ali je lipša od otočke, jer ju je vidjeti, ko da se je puno pazilo. Pletu je u 70 – 100 struka. Kosu na čelu ili pričešljaju, a to čine samo u korizmi, ili načešljaju kendiš: načešljaju kosu na čelu bez stazice. Prije dvadeset godina načešljale su ko i Otočanke. Zimi se kite skupim vincem, ali su manji već otočki, pa zato i lipši. Ni liti se ne kite puno ko Otočanke, jer jim je pletenica dole širja, pa ne mogu tako puno cvića metnuti. I one zabadaju stapke pod pletenicu, a cvit bude izvan pletenice…”

Novo Selo i Podgrađe. (Katolici.) Pletenica i zavoj ko u Komletinci. Sada pletenice nema; češljaju se ko i varošanke.”

Nimci, Geletovci. (Prije dvadeset i pet godina.) Pletenica nevezana u zatiljku, pletena priko glave i priko krpe, široka ko i komletinačka. Načešljale su kosu i sa stazicom i bez stazice i pričešljale su i plele su voranac ukraj ušiju. Nisu se mogle kititi uzduž cile pletenice, jer je pletenica dole poširoka i obrubljuje uši ko i komletinska, zato su redale cviće i po timenu… (Prije trinaest godina.) Pletenica ko i prije. Načešljaju samo bez stazice. Kite se samo na timenu… (Prije devet godina i dalje.) Pletenicu ne pletu: češljaju se gospodski u troje i te pletenice smotaju na glavi. Nediljom i svecem iskite glavu perjem razne farbe.”

Selo Komletinci

Priprema kose

Kosa se dijeli razdjeljkom od uha do uha na prednju i stražnju polovicu. Čeona partija može biti bez
razdjeljka i s razdjeljkom sa strane i po sredini. Na potiljku se izdvoji dio kose za srce.

Alat

Brener ili dvije igle za štrikanje.

Stražnji dio frizure

Pletenica. Na tjemenu je srce pleteno u troje do polovice dužine, a ostali dio kose dijeli se s ostalom kosom na potiljku od 70 do 100 struka. Kosa nije vezana u potiljku. Tehnikom košare 1 plete se i oblikuje zatezanjem okrugli oblik pletenice kao u Nuštru.

Prednji dio frizure

Kendiš. Kosa je podijeljena razdjeljkom po sredini, ali se on jedva vidi. Kosa se začešlja unazad, podigne, malo uvrne, a krajevi sakriju pod srce. Tako podignuta kosa se brenuje i to dva ili tri reda paralelno s čelom.
Kendiš na vore i zulufi. Razdjeljak je po sredini, a kosa se brenuje u paralelnim redovima od razdjeljka do uha. Obično je 4 ili 5 redova ovisno o obliku glave i kavaliteti kose. U utorima kosa se učvrsti špangicama. Kraj uha se šišaju zulufi.

Slaganje frizure

Pletenica se diže na tjeme i učvrsti na srce, ali niže na tjemenu. Pletenica se namjesti tako da ima kružni oblik.

Kićenje

Preko glave se stavlja lanac ili dukati. Na pletenicu se može staviti jedan veliki, nekoliko (3 ili 5) malih dukata ili ukrasna igla. Pletenica se kiti na gornjem dijelu glave prirodnim ili umjetnim cvijećem.

Okrugli oblik pletenice 1

Kendiš

Okrugli oblik pletenice 2

1. Kosa je podeljena na prednju i stražnju polovicu.
2. Na tjemenu je srce
3.Pletenica se plete od nevezane kose u potiljku
4. Kada je ispletena, pletenica se oblikuje okruglo i učvrsti na srce

Okrugli oblik pletenice 3

5. Pletenica (okrugla)
6. Pletenica (okrugla)
7. Pletenica (okrugla)
8. Kosa na čeonoj partiji brenuje se brenerom oko glave

  • Autor: Blanka Žakula
  • tel: + 385 032 331 341
  • e-mail: gatalinka@hi.t-com.hr
  • www.gatalinka.hr