Aparatne tehnike čišćenja lica

Aparatne tehnike za čišćenje lica se primenjuju za čišćenje i površnog i dubokog sloja kože, što dozvoljava primenu klasičnih kozmetičkih pristupa nege lica. Za površinsko čišćenje kože koriste se najrazličitija kozmetička sredstva (mleka, tonici, pene, pilinzi, gelovi) ili aparati kao što je piling ultrazvukom i „brašing“. Dubinsko čišćenje lica se sprovodi uz pomoć specifičnih fizioterapeutskih metoda.

Procedure čišćenja i primene različitih aparatnih metoda (vaporizacija, brušenje, ultrazvuk, vakum, itd) – uticaj pritiska, hladnoće, toplote, aktiviranje većeg broja receptora.

Presek koze lica

 1. Ulaz folikula
 2. Ćelije keratinocita
 3. Znojne pore
 4. Diskovi Merhela
 5. Majsnerov efekat
 6. Receptori tipa Goldži-Maconija (pritisak)
 7. Znojne žlezde
 8. Limfni čvorovi
 9. Kapilarna mreža
 10. Vene i arterije
 11. Receptori Rufinija (toplota)
 12. Korpuskule Pacinijana (pritisak-vibracija)
 13. Krauzeovi receptori (na hladnoću)
 14. Ćelije Langergansa
 15. Nervno vlakno
 16. Mišić podizač dlake
 17. Slobodni nervni receptor (za bol)
 18. Znojne žlezde
 19. Znojne žlezde
 20. Masno tkivo
 21. Melanociti
 22. Mastociti
 23. Fibroblasti
 24. Vlakna elastina i kolagena
 25. Arteriole
 26. Vene
 27. Kolagenska vlakna
 28. Vlakna elastina

Vaporizacija

Pre bilo kog oblika čišćenja lica uz pomoć aparata sprovodi se pripremna faza ili vaporizacija. Vaporizacija je savremeni metod pažljivog parenja lica blagim talasima ozonske pare. Topla para intenzivira protok krvi i čini da se rožnati sloj epiderma razgrađuje i postaje prhkiji, šire se pore, stimuliše sekrecija lojnih i znojnih žlezda i pospešuje opšte čišćenje kože. Sekret nastao vaporizacijom se lakše izbacuje. Primena elemenata aromaterapije dozvoljava nanošenje na kožu kiseonika koji ima protivupalno dejstvo, daje koži vlažnost, smiruje je i ima sedativno dejstvo.

Vaporizacija se primenjuje pre procesa ćišćenja kože uz pomoć pilinga (skraba) ili gume, pre „brušenja“ kože, vakuumskog čišćenja, dezinkrustacije, ultrazvučnog pilinga radi intenziviranja efekta i pre nanošenja maske kojom se olakšava pronicanje hranljivih materija u kožu. Procedura traje od 10 do 15 minuta i obavlja se jednom u 10 do 14 dana. Nakon vaporizacije, koža je osvežena, vlažna, poprima ružičastu boju, mada se ne pojavljaju izraženi efekti hiperemije. Prilikom obrade lica parom, pacijent treba da oseća laganu i prijatnu toplotu koja daje vlažnost koži. Za opisani metod postoje i kontraindikacije: hipertonična oboljenja, stenokardija, astma, rozacea, kuperoza i teleangiektazije (trajno prošireni kapilari), itd.

Za čišćenje površinskog i dubokog sloja kože koristi se više metoda.

Brušenje kože podrazumeva skidanje površinskog, rožnatog sloja kože lica i tela uz pomoć različitih sredstava – sunđera, kamena-plavca, četki različitih debljina i čvrstine, kojima se koža lica masira odgovarajućim tempom. Brušenje potpomaže skidanju i obnavljanju površinskih slojeva kože, smanjivanju neravnina, uklanjanju produkata lojnih i znojnih žlezda, kao i preostalih delova nanesene šminke. Mehanički piling kože (ili brušenje) obavlja se nakon etape vaporizacije kože ili kao samostalna procedura. Ovakav tretman se sprovodi na desnoj strani lica i tela u smeru kazaljke na časovniku, dok se na levoj strani sprovodi nasuprot kretanju kazaljke na časovniku (kako se tkivo lica ne bi spuštalo pri spuštanju četke niz lice). Kretanja se sprovode u trajanju od 5 do 7 minuta po masažnim linijama, lagano i bez pritiska na kožu. Brušenje se takođe usklađuje prema tipu kože. Ukoliko je koža tanka i suva, upotrebiće se kozmetičko mleko ili masaža gumom, ukoliko je koža masna i otvorenih pora – primeniće se piling kože. Brušenje se preporučuje jednom u 7 do 10 dana. Kontraindikacije za ovaj tretman su: teža srčana oboljenja, maligna oboljenja, groznica, povrede epiderma, kuperoze, rozacea, osetljivost kože, krtost krvnih sudova, poremećaji koagulacije krvi, atonična, tanka, „mlitava“ koža.

Ultrazvučni piling predstavlja neabrazivnu površinsku eksfolijaciju epiderma (otklanjanje mrtvih ćelija i crnih mitesera, sekreta lojnih žlezda i ostataka nanesene šminke itd.). Dejstvo ultrazvučnih talasa daje efekat „rastresenosti“ kože i otklanjanja mrtve ćelije epiderma, dok miteseri nestaju zahvaljujući slabljenju međumolekularnih veza. Tokom ultrazvučnog pilinga, pojavljuje se efekat refleksivnosti ili odbijanja UZ talasa od površine kože (što se odražava na otklanjanje nečistoća i površinskog rožnatog sloja epiderma) kao i efekat kavitacije (obrazovanja mikro-vezikula, malih mehura). Kavitacioni mehurići aktivno prodiru u površinski sloj epoderma, slabeći ga i dajući mu vlažnost, vrše depolarizaciju i katalizu površinskog sloja kože. Generalni efekti UZ talasa koji se koriste pri ultrazvučnim tretmanima pilinga imaju protivupalno, baktericidno, defibrizirajuće, reparativno-regenerativno i hidratantno dejstvo. Ovi efekti nisu veoma snažni budući da ultrazvučni talasi ne prodiru do dubokog sloja, već se samo odbijaju od površinskog sloja kože.

Prilikom primene navedene metodologije ultrazvučnog pilinga i dezinkrustacije (specijalnog dubinskog čišćenja), efikasnost tretmana se povećava budući da se javlja efekat izbacivanja sekreta kroz pore na površinskom sloju kože u vidu pene. Tu proceduru je moguće nazvati dubinskim čišćenjem kože. Za primenu UZ pilinga koriste se aparati u obliku lopatice, koji omogućavaju izbor željenog programa čišćenja kože. Prilikom primene kombinovane metode na podlakticu se stavlja narukvica sa elektrodama (ispod koje se postavlja dobro natopljena gaza na mestu kontakta). Prilikom stavljanja brazletne ili narukvice na aparatu u obliku lopatice se automatski javlja naboj. Lopatica iz koje se emituju UZ talasi prislanja se na površinu kože pod uglom od 45 stepeni. Metodologija izvođenja cele procedure je neinvanzivna.

Jačina ultrazvučnih talasa zavisi od aparata i određuje je proizvođač, izražena je u uslovnim jedinicama i zavisi od programa za koji se upotrebljava. Vodi se računa o osetljivosti pacijenata, tretmani ne smeju izazivati osećaj vreline i moraju biti prijatni. Ukoliko se na aparatu može podesiti jačina dejstva masaže rukama, intenzivnost pilinga se određuje u zavisnosti od tipa kože pacijenta i stepena nečistoće. Uvek se počinje sa srednje intenzivnim pokazateljima od 0,5 do 0,7 Vt/cm ² i kontroliše se reakcija kože. Ukoliko se prilikom tretmana javi hiperemija, intenzivnost dejstva se mora smanjiti. Ukoliko nema negativne reakcije i ako je koža gruba i masna, intenzivnost tretmana može biti od 1 do 1,2 Vt/cm ². Za izvođenje ovakvih tretmana uvek je od velike važnosti dovoljna količina kontaktnog faktora (tonik u zavisnosti od tipa kože, destilovana voda, losion za otvaranje pora i razmekšavanje mitesera). Dužina tretmana se određuje individualno, u proseku traje od 10 do 15 minuta.

Piling se može primenjivati svakog dana, svakog drugog dana ili jedan put u 10-14 dana, ukoliko je reč o održavanju postignutog efekta tretmana. Faza ultrazvučnog pilinga se može uključiti u bilo koji kozmetički tretman. Može se primenjivati nakon skidanja šminke, čišćenja kože mlekom i može se kombinovati sa toniranjem kože. Pre ultrazvučnog pilinga može se primeniti vaporizacija kože. Nakon tretmana, koža se tretira antiseptikom. Kontraindikacije za primenu ove metode su: ozbiljna oboljenja kardiovaskularnog sistema, groznica, maligna oboljenja, metalne proteze, narušena celovitost epiderma, osetljiva koža, individualna netolerantnost na lasersku terapiju.

Dezinkrustacija je specijalno dubinsko čišćenje sa ciljem odstranjivanja sebuma. Primenjuje se za čišćenje lica od osipa i bubuljica, razmekšavanja masnih zadebljanja, normalizaciju pH vrednosti. U dezinkrustaciji se primenjuje čišćenje lica galvanskom i mikrostrujom. Dezinkrustacija se sprovodi u tri etape: 1. Razmekšanje masnih zadebljanja, širenje pora, razbijanje komedona i suvišnih kožnih naslaga pod dejstvom negativnih elektroda; 2. Čišćenje kože od produkata raspadanja (vlažnom maramicom, vodom ili tonikom) i 3. Delovanje pozitivnom elektrodom u cilju zatvaranja pora, uspostavljanja kiselo-alkalnog balansa kože. Rastvor za dezinkristaciju dopunjuje dejstvo tretmana i ima ulogu provodnika. Kao rastvor za dezinkrustaciju koristi se 2% p-p natrijum karbonat koji utiče na razmekšanje i čišćenje kože; fiziološki rastvor tj. vodeni rastvor 0,9 % natrijum hlorida, kao provodnik i izvor jona natrijuma. Metodologija primene je veoma blaga. Po pravilu, dezinkrustaciji se podvrgavaju samo delovi kože sa masnim naslagama (t –zona), čelo, nos, podbradak, koža grudi i leđa.

Dezinkrustacija galvanskom strujom izaziva razmekšanje kože, sekreta lojnih žlezdi, povećava prokrvljenost i međućelijsku razmenu. Kao elektroliti u procesu dezinkrustacije mogu se koristiti: 3,5 % rastvor natrijum hlorida, 1-2% rastvora natrijum bikarbonata (sode) ili specijalnog preparata – dezinkrusanta. Rastvor se nanosi na kožu lica posle čega se deluje na kožu kliznim pokretima negativne elektrode po masažnim linijama. Proces u proseku traje od 5 do 10 minuta, ali ukoliko je koža osetljiva – 2 do 3 minuta. Nakon završetka tretmana, koža se očisti maramicom natopljenom tonikom. Kako bi se uspostavila kiselost kože i zatvaranje pora, ta zona se može ponovo tretirati nakon 2 do 3 minuta pozitivnim elektrodom. Ponekad je potrebno posle dezinkrustacije kože primeniti čišćenje vakuumom ili stavljanje maske za odgovarajući tip kože. Dezinkrustacija se izvodi 3 do 5 puta prilikom izraženih pojava komedona, odnosno jednom ili dva puta nedeljno kao preventiva za negu kože.

Dezinkrustacija mikrostrujom je lagano delovanje strujama malog intenziteta uporedo sa nanošenjem dezinkrustivnog losiona – što doprinosi izraženom efektu čišćenja kože bez pojave crvenila. Osnovna odlika koja razlikuje ovaj tretman od klasičnog tretmana jeste intenzitet strujnog toka. Intenzit iznosi 100 mkA i određuje se parametrima koji se nalaze u aparatu. Iako je reč o malom intenzitetu i frekventnoj interfernciji mikrostruja, ova dezinkrustacija nije ništa manje efikasna od klasične, dok je zbog odsustva sporednih efekata (suvoća i crvenilo kože, osećaj štipanja i pojava metalnog ukusa u ustima) veoma delotvorna. Kontraindikacije za primenu ove metode su: postojanje kardiostimulatora, maligna oboljenja, groznica, trudnoća, netolerancija na električne stimulanse.

Vakumsko čišćenje podrazumeva upotrebu aparata za vakuumsku terapiju. Vazdušni kompresor se odlikuje negativnim pritiskom. Kao pribor se koriste pločice različitih razmera. Najtanje su kanile koje su namenjene čišćenju kože. Drugi delovi pribora koriste se za vakuumsko čišćenje. Vakuumsko čišćenje se sprovodi poboljšanjem protoka krvi i mikrocirkulacije, zahvaljujući čemu koža aktivno prihvata hranljive materije i kiseonik. U zavisnosti od tipa kože, ova procedura se može primenjivati samostalno ili u kombinaciji sa mehaničkim čišćenjem lica, dezinkrustacijom, brušenjem, kao i u okviru kompleksnih tretmana. Manje je efikasna od mehaničkog čišćenja lica. Pored toga, ne primenjuje se kod ozbiljnih poremećaja – kuperoza ili kod fragilnih krvnih sudova. Ukoliko se ova procedura ne izvodi pažljivo, kao posledica se javljaju modrice i nagnječenja kože. Vrlo često se u reklamama pomije termin „laserskog čišćenja“. Treba znati da je reč samo o marketinškom potezu kako bi se privukli klijenti. Taj metod ne predstavlja jednostavnu proceduru čišćenja lica, već je reč o tretmanu koji ima ozbiljna terapeutska dejstva i tako ga treba i shvatiti.