Hirurške metode u kozmetologiji

Kozmetologija, ima dodirne tačke sa mnogim disciplinama: dermatologijom, hemijom, biohemijom, farmacijom, itd. Takođe i sa rekonstruktivnom, plastičnom i estetskom hirurgijom.

U estetskoj hirugiji se uglavnom radi oko dvadesetak najvažnijih operacija: Face lifting=čita se fejs lifting (to je ritidectomia), korekcija očnih kapaka, povećanje usana, korekcija progenie (isturene brade), ili nadomestak uvučene, eliminisanje bora ubacivanjem filera (privremenih ili trajnih) zatim tehnikama zlatnih niti, fio liftinga (riblja kost). Zatim tu dolaze korekcije ušiju (Oto plastika), transplantacija kose, smanjenje, povećanje, zatezanje grudi ili korekciju asimetričnih dojki.

Tu se još rade korekcije bradavica i smanjenje dojki kod muškaraca u povećanju (ginekomastija). U estetske hirurške procedure spada još korekcija prednjeg trbušnog zida, liposukcija, liposkulptura, i intervencije na zadnjici (povećanje i podizanje). Liposukcija je postupak kojim se odstranjuju nepoželjne masne naslage sa pojedinih delova tela. Kao najatraktivnija i najmodernija estetska intervencija danas je liposkulptura koju je profesor Toledo iz Brazila nazvao lipoplastika. Ipak svi pacijenti koji se podvrgavaju moraju da budu svesni da je to ipak operacija i nosi izvestan rizik. A koža može nekad da bude i te kako kapriciozna.

  • Autor: Akademik prof. dr Ivan Knajtner
  • Knjiga: Kozmetika
  • Kontakt tel.: 011/31 95 168, 063/23 94 11