Jojoba ulje(Simmondsia chinenis)

JojobaJojoba je biljka, žbunasto drvo koje poreklo vodi iz pustinja Sonoran i Mohave. Danas se jojoba uzgaja u SAD-u, Meksiku, Brazilu, Australiji, Izraelu i u drugim zemljama čije klimatske karakteristike omogućavaju uzgajanje jojobe. Jojoba se uzgaja zbog ulja, tj. ester voska(tečnog voska) koji se dobija iz koštice jojobe.

Jojoba raste do visine od 2 metra, ima široku, gustu krošnju. Plod jojoba drveta je bobica koja sadrži košticu, žirastog oblika(veličine od 1 do 2 cm). Zrela koštica jojobe je tamnobraon boje i u sebi sadrži ulje, tj. tečni vosak. Ovaj tečni vosak čini otprilike 54% koštice jojobe i upravo je ovaj tečni vosak razlog uzgajanja jojobe. Lišćem jojobe hrane se razne životinje(jeleni, divlje svinje, ovce, itd.), dok se plodom jojobe hrane sitne životinje zečevi, veverice i drugi glodari, kao i manje ptice. Poznato je da jedino poljski miš(Chaetodipus baileyi) može da svari tečni vosak koji se nalazi u koštici jojobe. Poznato je i da je u većim količinama koštica jojobe toksična za veliki broj sisara, dok kod ljudi ovaj tečni vosak koji ne može da se svari ima efekat laksativa.

Jojoba se gaji zbog tečnog voska(uobičajeni naziv je jojoba ulje) koji se dobija iz koštice ploda. Zapravo proizvod koji se dobija ceđenjem koštica jojobe razlikuje se od drugih biljnih ulja jer je izuzetno dugačak ravan niz estera, a ne triglicerida, kao kod ulja. Ovo čini jojoba tečni vosak sličnijim ljudskom sebumu i masti kita, nego bilo kom biljnom ulju.

Jojoba tečni vosak ne oksidira lako, ima dobru termalnu stabilnost i ne užegne se, pa ima dugi vek trajanja i godinama ostaje hemijski nepromenjenog sastava. Hemijski sastav mu se ne menja ni nakon zagrevanja preko 200⁰ C, a ako se drži u zamrzivaču dolazi do leđenja na temperaturu od -10⁰ C. Lako se rafiniše da bude bez mirisa i boje(nerafinisano ima zlatnu boju). Jojoba ulje(koristićemo ovaj naziv jer je opšteprihvaćen) ima široku upotrebu u kozmetici.
Pozitivni efekti jojoba ulja poznati su od davnina. Indijanci su koristili ulje jojobe protiv isušivanja od pustinjskog sunca, za olakšanja bolova i za kožne povrede.
1970-tih godina kada je zabranjen uvoz kitove masti u SAD, došlo je do otkrića da je jojoba ulje superiorno u odnosu na druga biljna ulja kada se radi o njegovoj primeni u kozmetičkoj industriji.

Upotreba u kozmetici

Osnovne funkcije jojobinog ulja su:

 • emolijent – sadrži važne nutrijente poput vitamina E, kompleksa B vitamina, jod, krom, cink, minerale. Reguliše PH vrednost, potpomaže hidrataciju suve kože, čini je mekom i glatkom, vraća joj zdravi sjaj;
 • ovlaživač – izvrsno vlaži kožu jer prodire u stanice kože i lako i brzo se upija čime ostavlja kožu baršunastom i mekom. Tokom procesa starenja ili preteranog izlaganja štetnim uticajima iz spoljašnje sredine, koža proizvodi manje sebuma pa samim time gubi vlagu. Tu funkciju preuzima jojobino ulje jer su njegovi esteri svojim sastavom jako slični ljudskom sebumu;
 • antibakterijsko delovanje – uništava bakterije i klice, zbog čega se upotrebljava u proizvodima za negu problematične kože sklone aknama;
 • piling – izvrsno služi kao blagi piling za lice, iako bi za „tvrđu“ kožu(kožu stopala i kolena) trebalo koristiti nešto abrazivnije.

Jojoba ulje bogato je hranljivim mastima, vitaminima, posebno vitaminom E, omekšava kožu, neguje i štiti od štetnih spoljašnjih uticaja, vlaži kožu i tako smanjuje pojavu bora, uravnotežuje prirodnu kiselost kože. Jojoba ulje se preporučuje za intenzivnu negu suve kože, kao prirodni tretman kože sklone aknama i miteserima, za negu kože i uklanjanje crvenila posle brijanja, primjenjuje se protiv strija, pomaže kod iritirane kože. Odlično je za svakodnevnu negu kože, čišćenje i zaštitu. Dobro je kao baza za mešavine za lice. Brzo prodire u kožu pa nije preporučljivo za masažu tela jer je presuvo. Može se ipak koristiti u kombinaciji sa drugim uljima. Ima prirodna antibakterijska svojstva koja mu daju dug vek trajanja. Odlično je za zaštitu od sunca ili hladnoće.

Jojoba ulje reguliše stvaranje sebuma pa je dobro za negu i vraćanje ravnoteže mešovitoj(kombinovanoj) koži, kao i za tretiranje akni. Protivupalno je(sadrži mirističnu kiselinu koja ima protivupalna svojstva) pa ga je zgodno koristiti u mešavinama kod upalnih infekcija kože. Jojoba ulje dobro je za sve tipove kože, za masno teme glave, psorijazu, ekceme, opekotine od sunca, oštećenu kožu, kao što smo rekli molekularna struktura mu je slična sebumu kože što ga čini korisnim upravo protiv akni, jer kontroliše akumulaciju viška sebuma i njegovu upalu. Koristi se obično kao 10% rastvor.

Jojoba ulje reguliše prirodnu funkciju kože temena i sastojak je mnogih sapuna i šampona. Podstiče rast kose i delotvorno je za rešavanje problema peruti i seboreje. Dobro je za upotrebu nakon depilacije, balansira kiseli sloj kože i zato je korisno i za suvu i za masnu kožu. U kozmetici se koristi hidrogenizovano jojoba ulje(kada je u čvrstom stanju do 65⁰ C) za kreme, losione, sapune i ruževe za usne pošto je jojoba nemasni podmazivač i čini bazu za držanje pigmenta u ruževima. Može poslužiti kao zamena za pčelinji vosak u kremama.

Koristi upotrebe jojoba ulja:

 • Obezbeđuje celodnevnu hidrataciju kože, ne isparava kao neki preparati za hidriranje kože(ipak bi trebalo kontrolisati količinu ulja koje se nanosi na kožu, jer previše ulja masti kožu, s obzirom da se teško upija kada se nanese više nego što je neophodno);
 • Veruje se(ali nije još dokazano) da s obzirom na veliku sličnost sa ljudskim sebumom može da „prevari” kožu da je proizvedeno dovoljno sebuma i na taj načina obezbeđuje balans u proizvodnji sebuma;
 • Veoma je postojano, ne užegne ni nakon dugog stajanja;
 • Lako se nanosi i apsorbuje;

Važno je da se koristi jojoba ulje koje je organski uzgajano, tj. bez prisustva pesticida. Ovakvo ulje je skupo i to je zapravo jedna od retkih mana koje ovo ulje ima.
Korišćenje jojoba ulja možete preporučiti svojim klijentima, jer je veoma jednostavna upotreba. Sve što je neophodno je da klijentima preporučite da kupe flašicu jojoba ulja(mnogo je jednostavnije nego da kupuju proizvode koji su na bazi jojoba ulja). Jojoba uljem mogu da:

 • obogate kremu za lice sa nekoliko kapi jojoba ulja, ovo će pospešiti ishranu kože lica i obezbediti hidrataciju;
 • obogate mleko za telo sa nekoliko kapi jojoba ulja, ovo će pospešiti ishranu kože tela i obezbediti bolju hidrataciju;
 • koriste kao sredstvo za uklanjanje šminke; s obzirom da jojoba ulje ne iritira oči, da nije alergen može se koristiti za skidanje šminke sa očiju, ali i za uklanjanje pudera, rumenila, ruževa;
 • se neguju usne. Jojoba ulje može se koristiti kao balsam za usne, neophodno je nanesti samo kap-dve;
 • obogate svoj šampon i kondicioner za kosu dodavanjem samo nekoliko kapi, a može se naneti i samo ulje na kosu; može se stavljati na suvu kosu kako bi joj se dao sjaj;
 • se tretiraju akne; pomešajte 1 kafenu kašičicu jojoba ulja sa 5 kašika ulja drveta čaja, dobro ih izmešajte, stavite u staklenu posudu i dobro je zatvorite, stavite u frižider; nanosite direktno na bubuljicu pamučnim tuferom, nema potrebe da ovu mešavinu stavljate na mesta gde nema bubuljica, ovaj postupak je potrebno ponoviti 3 puta dnevno.

Ne preporučuje se kao podloga za šminku.

Dosadašnja istraživanja i iskustva dokazala su da jojobino ulje nema štetnih posledica za ljudsko zdravlje i da je pogodno za sve tipove kože. Nije komedogeno, ne uzrokuje iritacije, ni alergijske reakcije na koži. Jedini stvarni nedostatak ulja jojobe je cena i činjenica da se jako brzo upije, pa zahteva češću upotrebu.