Kongres na 27. Sajmu kozmetike

KONGRES KOZMETIKE

U sklopu sajma kozmetike Dodir Pariza tradicionalno se održava i kongres kozmetike. Ukoliko se profesionalno bavite negom lepote 9. i 10. aprila morate biti na Beogradskom sajmu u Hali 2. Upravo kongres kozmetike omogućava profesionalnim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim dostignućima iz oblasti nege lepote, da prisustvuju bogatom edukativnom programu, da slušaju predavanja eminentnih domaćih i stranih predavača, da budu deo workshop radionica i oprobaju se u najnovijim metodama rada. Specijalni gosti 27. sajma i kongresa biće: dr Christian Rimpler, predsednik Udruženja proizvođača profesionalne kozmetike Nemačke koji dolazi u saradnji sa Beauty Forumom, specijalizovanim časopisom, jednim od najcenjenijih časopisa za profesionalce i sajmom koji se održava u Minhenu i Lajpcigu i predstavlja jedan od najvećih beauty sajmova u Evropi i prof. dr Umberto Borellini, član Italijanske asocijacije za hemiju i naučnu kozmetologiju, predavač na brojnim kongresima širom sveta. Predavanja i prezentacije na kongresu držaće i mnogi drugi: prof. dr Slavica Šiler Marinković, redovni profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, stručni savetnik LIPO kozmetike, dr Vera Zec, direktor i profesor na Aquatonale Beauty Academy, Jasmin Grosch, internacionalni trener / instruktor dr med Christine Schrammek derma kozmetike, dr Mirjana Ilić, specijalista dermatovenerologije, Medica Aesthetica, Katarina Gončar, Internacionalni trener firme Magnetic.

Kongres kozmetike u saradnji sa Beauty Forumom

Dr prir. nauka Christian Rimpler dipl. chem. Dr Christian Rimpler je doktorirao organsku hemiju 1988. na Univerzitetu u Hanoveru u Nemačkoj. Dobitnik je stipendije Nemačke naučne asocijacije.

Od bogate karijere izdvajamo:

1982 – 1988. Predavač na Kozmetičkom koledžu u Hanoveru (Hemija i poznavanje proizvoda profesionalne kozmetike)

1985 – 1988. Asistent predmeta Organska hemija na Univerzitetu u Hanoveru

1989 – 1994. Vanredni profesor Hemije na Medicinskom univerzitetu u Hanoveru

1989 – 1995. Direktor sektora Istraživanje i razvoj Skin care Dr. Rimpler GmbH

Od 1989. generalni menadžer Dr. Rimpler GmbH

Od 1997. Generalni menadžer Lancray International S.A.

Od 2007. Predsednik Udruženja proizvođača profesionalne kozmetike Nemačke

Dr Christian Rimpler potiče iz porodice koja je osnovala Kozmetički koledž u Hanoveru i podigla nivo znanja zaposlenih u kozemtičkoj industriji. Svoju strast prema kozmetologiji, veliko znanje iz hemije, predanost naučnom radu i istraživanjima pretočili su u Rimpler kozmetiku koja je jedan od najsnažnijih kozmetičkih brendova u Nemačkoj.

Subota 9. april, 12:30 – 14:00h

  • Najnoviji koncepti tretiranja zrele kože koji uključuju kombinaciju kozmetičkih procedura i aparata

Efikasni koncepti tretiranja zrele kože postaju sve značajniji imajući u vidu demografsku strukturu stanovništva. U poslednjih 50 godina istraživanja u dermatologiji i biohemiji dovela su profesionalnu kozmetiku veoma blizu oblasti medicine. Tako da siva zona između kozmetike i medicine predstavlja važnu temu diskusije. Na ovom predavanju biće dat pregled postojećih koncepata.

Nedelja 10. april, 12:45 – 14:15h

  • Tretman osetljive i kože sa oštećenim odbrambenim slojem

Zbog uticaja spoljašnje sredne i stila života čini se da je sve veći broj ljudi sa osetljivom kožom. Kako problem postaje ozbiljniji klijent se suočava sa oštećenom zaštitnom barijerom kože što može dovesti do alergija ili čak do atopijskog ekcema, poput psorijaze ili neurodermatitisa. U okviru ovog predavanja biće razmatran i opisan uobičajeni koncept tretiranja ovog tipa kože. Takođe, biće predstavljen potpuno novi brend proizvoda za tretiranja ovog stanja kože.


prof. dr Umberto Borellini Prof. dr Umberto Borellini je diplomirao farmaciju na Univerzitetu u Trstu i psihologiju na državnom Univerzitetu Sankt Petersburg (2003.).

Specijalizacija na temu: Kozmetička nauka i tehnologija završena je na Univerzitetu Milano (1990).

Član je Italijanske asocijacije za hemiju i naučnu kozmetologiju, drži stalne kurseve iz kozmetologije; takođe je učestvovao na brojnim značajnim međunarodnim kongresima kao predavač (Sao Paolo, Bukurešt, Cirih, Kijev, Moskva, Madrid, Belo Horizonte – SAD, Riga, Oslo), kao i na nacionalnim kongresima iz estetske medicine, profesionalne estetike i kozmetologija (više od 100 predavanja).

Predavač je na brojnim univerzitetima i školama.

Član je stručnog borda asocijacija Skineko pri Ejamed, SMIEM (Estetska medicina) i počasni član CIDESCO.

Autor je mnogih stručnih knjiga, izdavajamo samo neke: Kozmetologija, La Bellezza Intelligente, Kozmetologija, Komunikacijska vrata do Rumunije i Božanstvena kozmetika.

Koautor je knjige Kozmeticeutika i piling. Piše za brojne časopise: Les Nouvelles Esthetiques, Esthetitaly, La Pelle, La pelle beauty, Beauty line-Estetica moderna, Farmacia News, l’Erborista, Cosmesi in Farmacia, Bellezza in Farmacia, Collegamento, itd.

Sarađuje sa mnogim TV i radio stanicama: Rai, Canale5 Di tv (Bologna), Class Tv Radio 24) e Radio Rai. Stručni je direktor Sektora za naučna istraživanja i formulacije kuće za proizvodnju kozmetičkih preparata. Direktor je škole za profesionalnu estetiku u Luganu (BSA Academy).

Subota 9. april, 14:10 – 15:10h

  • NAUČNA KOZMETIKA: nova granica – Istraživanja i inovacije kozmetičkih sirovina u skorijoj budućnosti

Kozmetičko medicinski tretmani sve više zahtevaju funkcionalne kozmetičke preparate da bi se postigli što bolji rezultati u njihovoj primeni. Zadatak savremene naučne kozmetologije je da racionalizuje ono što je večni san kozmetike i da ponudi ekspertima kozmetičko medicinskih tretmana, dermatolozima i profesionalcima u službi lepote naučno utemeljene proizvode koji će omogućiti rezultate koje postižu. Među najinteresantnijim sastojcima ovog novog kozmetološkog doba (kozmetološke ere) nalaze se mnoge zanimljive i efikasne supstance uključujući: neuropeptide, ekstrakte matičnih ćelija biljnog porekla, fitoestrogene, antioksidante poslednje generacije, biljne hidratišući agense iz biljaka i morske žetve , specifične enzime.Ne treba zaboraviti ni prednosti novih pomoćnih sredstava koje imaju sve bolje performanse i biokompatibilne su.

Nedelja 10. april, 14:25 – 15:25h

  • Matične ćelije biljaka (Fokus na anti-aging fitoceutikal aktivnosti)

Fitoceutska aktivnost biljnih ekstrakata i sastojaka poslednje generacije ima i antiage dejstvo na svaki nedostatak kože (proširene vene, nečistu i seboreičnu kožu, dehidrataciju, atoničnu i zrelu kožu) svojim specifičnim, ciljanim formulama.


Prof. dr Slavica Šiler Marinković Subota 11:50 – 12:20

Uticaji stresa na kožu, kako ih prepoznati kod klijenta i prema tome prilagoditi kozmetički tretman i produženu negu

Stres je po važnosti drugi faktor u procesu starenja kože, odmah iza UV zraka. Tokom stresa se luče hormoni nadbubrežene žlezde glukokortikoidi (kortizol), adrenalin, androgeni hormoni i time se direktno utiče na mnoge procese u ćelijama kože. Dolazi do narušavanja barijerne funkcije kože, smanjenog snabdevanja ćelija kiseonikom, smanjenja imuniteta, povećanja količine slobodnih radikala, smanjene sinteze kolagena i hijalurona, što se manifestuje suvom, devitalizovanom, izboranom i prerano ostarelom kožom. U nekim pak slučajevima, stres je odgovoran za pojačano lučenje sebuma i zadebljanje folikula, što vodi nastanku akni i opadanju kose, a poznato je i da dovodi do pogoršanja sistemskih bolesti kože, kao što su: psorijaza, atopijski dermatitis, rozacea.

Prilikom kozmetičkih tretmana klijenata koji su pod hroničnim stresom, pored saniranja posledica, bilo bi poželjno delovati i na uzrok, jer se samo tako mogu očekivati mnogo bolji i brži rezultati. Neophodno je uspostaviti odnos poverenja i razumevanja između klijenta i kozmetičara (dermatologa). Zbog toga se danas preporučuje uvođenje u klasične kozmetičke tretmane raznih metoda relaksacije klijenata, kao što su na primer: joga, aromaterapija, relaks i antistres masaže. Tretmani moraju biti prilagođeni ovakvim klijentima, koji su često i preosetljivi i nisu spremni za uobičajene antiage tretmane. Zbog toga treba, koliko god je moguće, smanjiti mogućnost mehaničke ili hemijske iritacije, a povećati oksigenaciju tkiva. Preparati koji se koriste treba da sadrže, pre svega vitamine A i C i visoke doze antioksidanasa. Tokom prezentacije biće predloženi neki optimizovani tretmani za osobe pod hroničnim stresom.


Dr Vera Zec Subota 15:20 – 15:50

Faktori rasta

O primeni faktora rasta u kozmetici se mnogo govori i piše u poslednje vreme sa više ili manje informacija.

Faktori rasta se danas sve više koriste u kozmetičkoj industriji. Najviše se koriste:

– faktori rasta firoblasta (fibroblast growth factors) ili fGf, koji pripadaju porodici faktora rasta čiji članovi utiču na zarastanje rana,
angiogenezu, razvoj embriona i razne endokrine procese;

– epidermalni faktori rasta ili EGf koji stimulišu rast ćelija, njihovu proliferaciju i diferencijaciju.

fGf i EGf su ključni igrači u procesima proliferacije i diferencijacije široke palete ćelija i tkiva. Postoji nekoliko tipova faktora rasta dobijenih iz različitih izvora: sintetički, biljni, životinjski, ljudski. U kozmetici se koriste da stimulišu zdrave ćelije kože na rast i obično se nalaze u medicinskim preparatima za zarastanje rana ili kozmetičkim preparatima za primenu posle određenih kozmetičkih procedura.

Preuzmite raspored predavanja na kongresu u PDF formatu