Laserska lipoliza

Najpopularniji metod otklanjanja masnih naslaga i dalje je liposukcija. Međutim, neki njeni nedostaci podstakli su naučnike da osmisle nove pristupe u razbijanju masnih ćelija – adipocita, npr. laserskim zracima. Metod laserske lipolize, nastao je tokom vremena, nakon iskustva stečenog praksom.

Rešavanje problema prekomernih masnih naslaga na određenim delovima tela, metodom tradicionalne liposukcije, započet je 80-ih godina 20. veka. Tada su italijanski i francuski specijalisti uveli metod liposukcije. Ova procedura je vremenom usavršavana, ali i pored toga, postoji nekoliko nedostataka, kao što su: ograničenja u modeliranju pojedinih delova tela, povrede manjih vena što dovodi do gubitka manjih količina krvi i formiranja hematoma, zbog čega je neophodno nakon intervencije dugo nositi posebne steznike, operativna procedura se najčešće izvodi u opštoj anesteziji, a kod uklanjanja većih količina masnih naslaga neophodno je obezbediti rezerve krvi. Primena nove metode, tj. laserska lipoliza uništava membrane masnih ćelija ili adipocita putem dinamičkog dejstva laserskog zraka intenzivne jačine Nd:YAG od 1064nm, što smanjuje brojne neželjene efekte.

Laserska lipoliza - primena i rezultatiLaserska lipoliza - primena i rezultati

Slika 1: Laserska lipoliza – primena i rezultati

Pre i posle intervencije - masno tkivo na elektronskoj mikroskopijiPre i posle intervencije - masno tkivo na elektronskoj mikroskopiji

Slika 2: Pre i posle intervencije – masno tkivo na elektronskoj mikroskopiji

Pre i posle intervencije - masno i vezivno tkivo

Slika 3: Pre i posle intervencije – masno i vezivno tkivo

Koza pre i posle intervencije

Slika 4: Koža pre i posle intervencije

Fotomehaničko dejstvo laserskog zraka topi masne naslage i celulit. U regiju koja se tretira, ulazi se tankom laserskom sondom, kojom se uvodi laserski snop. Raspored kanala se vidi veoma dobro zbog toga što zrak prodire kroz kožu – što proceduru čini veoma preciznom. Pod delovanjem ultrakratkih laserskih impulsa (10 -4 c) vezivne potkožne membrane se zagrevaju, odnosno tope. Membrane ćelija selektivno apsorbuju laserske zrake, tako da se tope i sadržaj adipocita se izliva u međućelijski prostor. Kao rezultat, javlja se tečna emulzija male gustine koja se lako aspirira. Moguće je i nesprovoditi aspiraciju nakon liposukcije budući da se tečna emulzija prirodnim putem izbacuje iz organizma u toku naredna 2 do 4 meseca. Selektivnost delovanja na masno tkivo čine ovaj metod neinvanzivnim. Osim razbijanja adipocita, za vreme intervencije dolazi do koagulacije krvnih sudova (što sprečava krvarenja i stvaranje hematoma), kao i retrakcije vezivnih vlakana derma i hipoderma (što daje efekat liftinga). Budući da se koristi tanka kanila, ožiljci na koži su zanemarljivo mali, tako da se mogu tretirati bilo koji delovi tela. Sve ove olakšava posao hirurzima i pruža mnoge prednosti pacijentima.

Sprovedeno histološko ispitivanje kože i potkožnog masnog tkiva kod pacijenata pre i nakon intervencije laserske lipolize dalo je sledeće rezultate: razgradnja masnog tkiva sprovodi se bez povređivanja okolnih tkiva i organa (Slika 3). U dermu i hipodermu nastaje reakcija aseptičkog zapaljenja, koja predstavlja mehanizam za neokolagenezu odnosno, doprinosi intenzivnom stvaranju vezivnog tkiva i njegovoj retrakciji. Sve ovo dovodi do efekta liftinga kože u tretiranoj regiji (Slika 4). Primena kanila malog promera, kao i koagulacija vezivno-tkivnih struktura i zidova krvnih sudova, doprinosi smanjenju krvarenja i pojavi hematoma.

Kontraindikacije za sprovođenje intervencije laserske lipolize su: trudnoća, pogoršanje hroničnih bolesti, endokrinopatija, maligna i psihička oboljenja, bolesti jetre, otežan rad srčanog sistema.

Pre i posle intervencije - dupli podbradakPre i posle intervencije - dupli podbradak

Slika 5: Pre i posle intervencije – dupli podbradak

Pre i posle intervencije - ledja u nivou prvih 5 prsljenova

Slika 6: Pre i posle intervencije – leđa u nivou prvih 5 pršljenova

Pre i posle intervencije - kolena izgled otpozadiPre i posle intervencije - kolena izgled otpozadi

Slika 7: Pre i posle intervencije – kolena, izgled otpozadi

Laserska lipoliza može da reši niz problema koji su karakteristični za tradicionalnu liposukciju, kao što su: neravnine na koži, potkožna krvarenja sa pojavom hematoma, prisutna limfostaza što dovodi do pojave otoka, dugotrajno nošenje steznika, prisutan bol u operisanoj regiji, itd. Pomoću laserske lipolize mogu se otkloniti masne naslage na bilo kom delu tela, čak i tako delikatnim, kao što su lice, kolena ili vrat. Zbog neinvazivnosti postupka i primene lokalne infiltracione anestezije, nema osećaja bola u neposrednom postoperativnom periodu. Aspiracija se može izvesti i na delikatnim delovima. Sve ovo doprinosi uspehu intervencije, a pacijenti mogu da se vrate normalnom životu veoma brzo, nekada i istog dana.