Savremeni kokteli u mezoterapiji

Tokom razvoja i primene mezoterapije lekari su došli do pitanja: da li treba mešati različite komponente ili treba koristiti već pripremljene preparate?

Istorija mezoterapije je započela pre više od deset godina. Tokom proteklog perioda, lekari – mezoterapeuti su stekli veliko znanje i iskustvo. Preparati koji se trenutno proizvode su profesionalno i klinički potvrđeni. Danas postoji trend primene gotovih složenih proizvoda, tako da lekari specijalisti postupno odustaju od primene samo jednog preparata i samostalnog pravljenja koktela. Dok su samostalno spravljali koktele mezoterapeuti su bili ograničeni količinom sastojaka, budući da se može koristiti najviše pet komponenata. Proporcije smesa su stvar procene specijaliste. Prilikom mešanja komponenti postoji rizik da se naruši njihova molekularna struktura i izazovu neželjeni efekti. Nasuprot tome, postoji povećan rizik od alergijskih reakcija prilikom primene kompleksnih koktela.

U gotovim kompleksnim proizvodima u obliku injekcija strogo je utvrđen odnos svih elemenata. U uslovima proizvodnje kompleksnih koktela sa uspehom se može sjediniti 20-30 komponenata. Kompleksni kokteli se podvrgavaju kliničkom ispitivanju i testiraju na rizik od alergija. Tokom četiri godine primene ovih proizvoda nije bilo alergijske reakcije.

Za pravilan izbor kompleksnog preparata potrebno je proceniti patogenetski cilj i način na koji će komponente izabranog preparata delovati na određeni poremećaj. U slučaju promena nastalih tokom procesa starenja kože, gubljenja tonusa i elastičnosti, komponentne koje stanje mogu poboljšati su: kombinacija modifikovanih hijaluronskih kiselina i vitamina A, D, E, zatim širok spektar aminokiselina i antioksidanata. Takva kombinacija hrani kožu, a efekat zavisi od starosne dobi pacijenta. Pored toga, dolazi do stimulacije kapilarne cirkulacije, intenziviraju se procesi razmene materija u koži čime se količina supstanci stvorenih prirodnim putem povećava. Kada je reč o kofermentima – antioksidantima, koriste se alfa-lipoinska kiselina (jedan od najsnažnijih antioksidanata koja neutralizuje slobodne radikale, kako u vodenoj tako i u masnoj sredini) i N-acetilcistein (u malim razmerama), molekul koji doprinosi prolasku materija kroz membranu, a pored toga ispoljava efikasno dejstvo protiv starenja kože, jer snižava nivo glutationa – endogenog antioksidanta koji se sintetiše u jetri.

PapajaKostice dinje

Ekstrakti papaje i koštica dinje predstavljaju efikasne izvore antioksidanata zbog čega se koriste pri pravljanju koktela protiv upalnih poremećaja.

Kod izraženog fotostarenja, veoma suve ili ispucale kože, ili svežih atrofijskih ožiljaka, prisutna je traume kože. Reakcije na upalu i intenzivni reparativni procesi uvek se odvijaju oslobađanjem velikog broja slobodnih radikala. Zbog toga se u navedenim slučajevima broj antioksidanata širi – osim alfa-lipoinske kiseline i N-acetilisteina, uključuju se i ekstrakti papaje i koštice dinje. U papaji su izbalansirane proporcije vitamina A, C, E, koji deluju kao antioksidanti, kao i polifenoli koji su poznati po svojim protivupalnim dejstvima. Ekstrakt koštica dinje predstavlja prirodan izvor superoksid-mutaze, još jednog poznatog fermenta, prisutnog praktično u svim živim organizmima.

Za smanjenje lokalnih masnih naslaga se preporučuje fosfatidilholin. On efikasno rastvara masni sadžaj adipocita iako ne može sam da pronikne unutar adipocita. Njemu je potreban „partner“ koji će pospešiti prolazak kroz ćelijsku membranu, a to je dezoksiholat. Dodavanjem kompleksa vitamina, aminokiselina i antioksidanata u koktel, doprinosi se ubrzavanju procesa izbacivanja toksičnih produkata iz lipolitičkih reakcija. Standardna anticelulit terapija, zasniva se na principu „prvo lipoliza a zatim regeneracija“ i izvodi se kroz 10-15 tretmana. Istovremeno uvođenje lipolitičkih i regenerativnih komponenti doprinosi ubrzanju procesa korekcije, tako da se značajni i vidljivi rezultati mogu postići za samo 6 ili 8 tretmana.

Kada je potrebno postići intezivni efekat liftinga s uspehom se primenjuje kombinacija „DMAE i idebenon“. Idebenon je nov sastojak u mezoterapiji, kao biosintetički „rođak“ poznatog ubihinona (koenzima Q10). Isto kao i ubihinon, poseduje antiksidantna svojstva, učestvuje u sintezi ATF-a, univerzalnog izvora energije u organizmu, koji sprečava procese starenja. Međutim, za razliku od ubihinona, ne poseduje svojstva potrebna u uslovima hipoksije. DMAE (dimetiletanolamin) već nekoliko godina privlači pažnju kozmetologa. Kao prethodnik acetilholina koji je odgovoran za regulaciju mišićnih kontrakcija i prenos nervnih impulsa, efikasno koriguje pojavu spuštenog očnog kapka ili ptoze. Sastav koktela namenjenih liftingu takođe se sa uspehom poboljšava dodavanjem oksidanata i organskog silicijuma koji imaju široku primenu u mezoterapiji kao materije koje blagotvorno utiču na strukturu vezivnih tkiva.

Komponente mezoterapijskih koktela obezbeđuju koži različite uslove funkcionisanja u više pravaca. Postiže se optimalna koncentracija korisnih materija neophodnih za funkcionisanje fibroblasta i proizvodnju kolagena, elastina, faktora rasta, hijaluronske kiseline. Reakcija sinteze proteina se odvija bez potrebe za trošenjem rezervi organizma, ali se na taj način ne ubrzava sam proces stvaranja novih količina kolagena, jer je dužina tog procesa fiziološki uslovljena. Dosadašnji visok nivo rezultata dopušta umanjenje broja tretmana tako da se u toku dva meseca može izvesti od 4 do 6 procedura, u intervalu od deset dana, što je izuzetno pogodno kako za pacijenta tako i za lekara, a sve zajedno doprinosi poboljšanju izgleda tretirane kože.