Masaža za oblikovanje tela

Korigovanje figure ne podrazumeva samo smanjivanje obima na određenim delovima tela, već i njegovo uvećavanje. Savršeni izgled uz pravilno oblikovane mišiće i obline može se postići isključivo kombinacijom različitih metoda.

Skulpturalna masaža ili masaža za oblikovanje tela nastala je u okviru oblasti sportske rehabilitacione medicine i fiziologije sporta. Ona je usmerena ka korekciji određenih delova tela, kako u pogledu smanjenja obima masnog potkožnog tkiva, tako i u pogledu uvećanja mišićne mase. Eksperimenti u ovom polju su trajali pet godina i u njima je učestvovalo 257 ljudi različitog uzrasta. Pre početka neophodnih korekcija određenih delova tela (smanjenje ili uvećanje obima), utvrđeni su individualni antopometrički pokazatelji kod svakog pacijenata. Potom je izvršeno poređenje tih pokazatelja sa pokazateljima karakterističnim za određeni tip figure, i na taj način se utvrđivao stepen intervencije i metod koji će se primenjivati. Primena određenih pristupa u okviru masaže, koji su usmereni ka jednom li drugom tipu tkiva u cilju pospešivanja metaboličkih procesa organizma, rezultirali su uspešnim odabirom metoda korekcije delova tela, bilo da je reč o smanjenju obima potkožnog masnog tkiva ili uvećanju mišićne mase. Izvršena je analiza velikog broja više ili manje poznatih metoda masaža koje su usmerene ka korigovanju figure. U te metode spadaju različite modelirajuće, anticelulitne, korektivne, lipolitičke, balansirajuće, limfnodrenažne metode, melomasaža, liposaža, siluet-masaža, metoda ručne plastike, istočnjačke metode masaže (indonežanska, filipinska, vijetnamska masaža, itd). Masaža za oblikovanje tela ili skulpturalna masaža koja ima za cilj pospešivanje kataboličkih procesa usmerena je na potkožno masno tkivo. Osnovni pristup ove metode sastoji se od trljanja i gnječenja mišića – što predstavlja 70 % ukupnog vremena tretmana. U proceduri se ne primenjuje vršenje snažnog pritiska budući da on izaziva pucanje kapilara što opet narušava mikrocirkulaciju krvi u potkožnim masnim ćelijama.

masaza za oblikovanje telaSlika 1. Obično dvostruko istezanje. Istovremeno se istežu mišići prednje izadnje površine bedara. Šako se postavljaju na zadnju, odnosno prednju površinu bedara. Maser naizmenično isteže mišiće levom i desnom rukom od kolena ka preponama. Ovaj pristup intenzivno deluje na uvećanje mišićne mase bedara.

masaza za oblikovanje telaSlika 2. Naboravanje. Oblast koja se masira obuhvata se u vidu nabora između palca ostalih prstiju ruku. Na taj način se vrši ravnomerno masiranje tkiva ka limfnim čvorovima. Ova procedura se izvodi u prvoj etapi tretmana kako bi se uticalo na smekšavanje potkožnog masnog tkiva.

masaza za oblikovanje telaSlika 3. Pritiskanje „kljunom“. Masaža se obavlja šakama, sklopljemim u obliku kljuna. Palac se sastavlja sa malim prstom, kažiprst se čvrsto pribija uz palac, domali prst se postavlja iznad malog a srednji se oslanja na kažiprst i domali prst. Ova masaža se izvodi u drugoj fazi tretmana po čvrstom potkožnom masnom tkivu na spoljašnjoj površini bedara.

masaza za oblikovanje telaSlika 4. Masaža obujmljivanjem. Ovaj postupak se uglavnom primenjuje na ekstremitetima. Pri masaži se jaagodice četiri prsta obe ruke dodiruji, dok se jagodice palaca sjedinjuju. Pokreti se izvode od distalnih završetaka do proksimalnih završetaka ekstremiteta. Ovaj postupak je izuzetno efikasan u drugoj polovini ciklusa, u cilju pospešivanja izbacivanja tečnosti iz organizma.

Dopunski metodi koji se koriste u ovoj masaži su glađenje i istezanje. Masaža se izvodi lagano, nikako dubinski, niti snažno, kako se ne bi povredili krvni i limfni kapilari. Tok masaže sa usmerenim dejstvom ka potkožnom masnom tkivu sastoji se iz dva dela. Za svakog pacijenta se pojedinačno utvrđuje broj potrebnih tretmana, u zavisnosti od čvrstine potkožnog masnog tkiva. Kako bi se umanjio njegov obim, u prvom delu tretmana cilj je promeniti čvrstinu potkožnih masnih naslaga, dok je u drugom delu najvažnije uspostaviti uslove za pospešivanje lipolize i izbacivanje suvišnih masti. Proučavanje osobenosti promena koje se dešavaju za vreme mesečnog ciklusa žene (to jest, promena nivoa androgena, estrogena i progesterona u krvi), omogućuje pravilni odabir najpovoljnijeg perioda za izvođenje specjalnih masaža, usmerenih ka pospešivanju kataboličkih i anaboličkih procesa u organizmu. Masaža, koja je usmerena ka smanjenju obima potkožnog masnog tkiva izvodi se u četvrtoj ili petoj fazi ovarijalno-menstrualnog ciklusa (OMC). Ukoliko je potrebno ubrzati anaboličke procese, akcenat se stavlja na mišićno tkivo u toku druge faze OMC-a. Masaža se u toj fazi obavlja dubinski i snažnim pokretima. Osnovni metod u masaži je istezanje i istezanje sa opterećenjem. Dopunski ili sadejstvujući metodi su glađenje, trljanje i vibracija. Dejstvo nije usmereno isključivo na površinu kože već i na mišiće koji su duboko pod kožom. Prilikom izvođenja masažnih tretmana, poštuje se pravilo Boudiča: samo optimalno delovanje proizvodi odgovarajuću reakciju. To znači da se svaki pristup usmeren ka delovanju na potkožno masno vezivno tkivo mora izvoditi u određenom tempu, uz unapred utvrđeni stepen sile i dužine delovanja. Neophodni uslov za jednu skulpturalnu masažu svakako je bezbolnost celog postupka. Rezultati ovih eksperimenata su pokazali da se posle skulpturalne masaže kod pacijenata obim struka i bedara smanjio za 3-3,5 cm. Maksimalni rezultati bili su vidljivi 10-14 dana nakon osmog ili poslednjeg tretmana. Odloženi efekat masaže u velikoj meri zavisi od čvrstine potkožnog masnog tkiva. Prilikom masaže usmerene ka ubrzanju anaboličkih procesa, uvećanje mišićnog obima (na nadlakticama, bedrima) iznosilo je 2-2,5 cm. Ti rezultati su primećeni nakon 7-9 dana posle završetka tretmana. Uz uvećanje mišićnog obima, zabeleženo je uvećanje snage određenih mišićnih grupa za 10-15 %.

masaza za oblikovanje telaSlika 5. Pritiskanje podlakticom. Maser stoji kod nogu pacijenta. Pokreti se izvode podlakticom jedne ruke (lakat je okrenut spolja!) Drugom rukom se fiksira oblast koja se masira. Ovaj postupak se najčešće izvodi na velikim mišićnim grupama (leđa, zadnja i prednja površina bedara).

masaza za oblikovanje telaSlika 6. Izbacivanje limfe. Maser stoji pored pacijenata. Postupak se obavlja dlanovima u vidu laganog pritiskanja tkiva u oblasti limfnih čvorova i otpuštanja pritiska. Na ovaj način se omogućuje pražnjenje limfnog čvora i njegovo ponovno ispunjavanje limfom. Pritiskanje i otpuštanje pritiska se odvija uz pravljenje pauze koje su neophodne da bi se limfni čvor ponovo napunio.

masaza za oblikovanje telaSlika 7. Struganje: Ovaj postupak se vrši spoljašnjim krajem jedne ili obeju šaka. Prilikom struganja dvema rukama, dlanovi su okrenuti jedan ka drugome, dok je jedna ruka okrenuta skoro horizontalno u odnosu na površinu koja se masira. Rastojanje među šakama treba da bude od 2 do 3 santimetara. Masiranje se vrši pokretima u različitim pravcima. Među šakama ruku se obrazuje nabor sačinjen od tkiva koje se masira.

Poredak pristupa u procesu skulpturalne masaže:

  • Za pospešivanje kataboličkih procesa: glađenje trljanje (pritiskanje) istezanje (trljanje)
  • Za pospešivanje anaboličkih procesa: glađenje (vibracija) trljanje- istezanje

Metod vibracije se primenjuje po potrebi. Prilikom tretmana koji utiču na potkožno masno tkivo, maser trese tkivo pacijenta, dok se delujući na mišićno tkivo, uključuju i lagani udarci.

Vreme koje se utroši na jedan ili drugi pristup, različito je. Pravilna kombinacija pristupa prikazana je na tablicama 1 i 2. Dodatni eksperimenti su pokazali da je broj od osam tretmana optimalan za postizanje maksimalnih rezultata. Dalje uvećanje broja tretmana ne menja krajnji rezultat usled adaptacionih reakcija organizma.Mehanizam delovanja skulpturalne masaže.

Ukoliko govorimo o fiziološkom mehanizmu, primena tehnika masaže izaziva širenje funkcionalnih i otkrivanje rezervnih kapilara u koži i potkožnom, vlaknastom vezivnom tkivu, što pospešuje metabolizam. Masaža pozitivno deluje na stvaranje histamina i supstanci analognim histaminu, koje se zajedno sa aminokiselinama i polipeptidima raznose putem krvi i limfe, izazivajući povećanu koncentraciju andrenalina u krvi. Adrenalin, pak, stimuliše oslobađanje masnih kiselina iz masnog tkiva tako što aktivira ferment – hormon zavisnu lipazu masnog tkiva. Na isti način dolazi do izmene električkog potencijala u membranama ćelija, što vodi ka preraspodeli jona kalijuma i natrijuma (kalijumsko-natrijumska pumpa). Joni kalijuma upadaju u unutrašnjost ćelija a joni natrijuma u međućelijski prostor, vezujući molekule vode i supstance rastvorene u njoj. Po kapilarnom, krvnom i limfnom sistemu oni su deo opšte cirkulacije krvi i limfe koja se odvija u organizmu, i izbacuju se iz organizma fiziološkim putem. Na taj način se masažom koja deluje na potkožno masno tkivo umanjuje obim, kao rezultat izbacivanja viška tečnosti i stimulacije lipolize izazvane pospešivanjem cirkulcije u potkožnom masnom tkivu i povišavanjem nivoa hormona u krvi. Masaža usmerena ka povećanju mišićnog obima, pospešuje intenzivne energetske procese u mišićima i predstavlja specifičnu metodu treninga. Osim toga što omogućuje treniranje površinskih mišića, ona takođe utiče na duboko postavljene mišiće što rezultira funkcionalnim i strukturalnim promenama u mišićima koji se masiraju. Efekat masaže se održava prilično dugo, čak i pod uslovima uobičajenog režima kretanja i ishrane. Budući da je usmerena na potkožno masno, vlaknasto vezivno tkivo, ova masaža u velikoj meri umanjuje mogućnosti za razvoj celulita. Uz dodatnu primenu krema za lipolizu, gelova, aromaterapijskih sredstava, retinola, efektivnost masaže se povećava za 30-45%. Na slikama je prikazano nekoliko pristupa usmerenog dejstva na potkožno masno tkivo ili mišićno tkivo. U okviru tehnike skulpturalne masaže postoji 45 postupaka.

masaza za oblikovanje tela tabela