Novosti u oblasti nadogradnje noktiju

novosti u oblasti nadogradnje noktijuJedna od novih tehnika nadogradnje noktiju pojavila se 2005. godine i predstavila ju je španska firma „Ysnails“. Oni tvrde da ta tehnologija oblikovanja noktiju može da se primenjuje sa uspehom kako u profesionalnim salonima, tako i kod kuće.

Suština ovog metoda sastoji se u sledećem: na unutrašnjost plastičnog, providnog kalupa (slika 1) nanosi se akrilna masa a potom se prilagođava prirodnom noktu (postoji 10 različitih veličina). Nakon polimerizacije, kalup se lako odvaja od akrila, te se na kraju procesa može videti nokat koji ne treba da se turpija, ima idealan sjaj i definisan vrh. Predstavnici ove firme tvrde da ceo proces kako biste dobili ovakve nokte traje 20 minuta, mada postoji razlika u efektivnosti procedure obavljene u kući i u profesionalnom salonu. Ovaj vid nadogradnje noktiju, međutim, nije originalan, kada je reč o materijalu od kojeg se prave kalupi. Na tržištu već postoje kalupi marke ACRA-C od polipropilena koji nisu fleksibilni i lako savitljivi, te takođe loše prijanjaju uz druge materijale (slika 2). Ovi kalupi sastojali su se od dva dela – providnog (u 10 veličina) i u boji (u 5 veličina). Inovativnost firme „Ysnails“ sastoji se u tome što je suštinska ideja nadogradnje noktiju okrenuta „naglavačke“. Iako se tvrdi da je ceo proces nadogradnje vrlo jednostavan i brz, ipak nije tako.

Primer, br. 1.
Jednostavna nadogradnja

Pripremimo nokte za običnu nadogradnju, koristeći preparate, turpije i druge instrumente sa kojima obično radimo (slika 3). Potom, odabiramo potrebnu veličinu nokta. Na žalost, kao i tipsovi (izlivci) tako i kalup ne mora uvek da odgovara nokatnoj ploči (foto 4). U tom slučaju, treba se truditi da kalup dobro prijanja na oblast u blizini kutikule, dok se u bočnim oblastima noktiju, akril mora dodati zbog nestandardne veličine ili oblika nokatne ploče. Još jedan nedostatak ovih kalupa se pokazuje time što poseduju samo jednu varijantu zrađuju se u obliku kvadrata koji se sužava ka vrhu, premda bi trebalo da postoje i u obliku pravog kvadrata. Sposobnost savijanja ovih noktiju odgovara savitljivosti klasičnih tipova noktiju. Sledeći korak je stavljanje akrilne mase na unutrašnju površinu kalupa (slika 5) uz prethodno proveravanje željene dužine nokta. Akrilno zrno nanosimo na uobičajeni način i prilagođavamo ga obliku, počev od slobodne ivice ka sredini, zatim od sredine ka kutikuli. Ukoliko se na kalupu u oblasti kutikula zadrži mnogo akrila, treba odstraniti vidljivi višak. Potom okrećemo kalup i prilagođavamo ga prirodnom noktu, počevši od oblasti kutikula (slika 6). Lagano, trudeći se da ne vršimo pritisak prstima, fiksiramo kalup na nokat. Pošto smo preokrenuli kalup, četkicom izglađujemo akril (slika 7) vodeći računa da akril ne uđe pod kalup. Nakon polimerizacije nokta, pritisnemo kalup sa bočnih strana i skidamo ga sa nokta. Oblikujemo turpijom slobodne ivice nokta kao i bočne stranice. Dovršeni nokat premazujemo lakom (slika 8). Ukoliko postoje poteškoće da se u ranijoj fazi odredi dužina nokta, akril se može staviti u kalup do određene dužine i fiksirati na nokat. Kada se okrene prst i proveri dužina, moguće je dodati dužinu koja nedostaje direktno na kalupu.

novosti u oblasti nadogradnje noktijunovosti u oblasti nadogradnje noktijunovosti u oblasti nadogradnje noktiju

Primer br. 2
Frenč sa produžavanjem nokatnog žleba

Nokat oblažemo na identičan način kao u prethodnom primeru ali ovog puta koristimo kamuflirajući puder. Nakon skidanja kalupa sa dovršenog nokta, isturpijamo nokat i nanosimo beli frenč. U ovom slučaju, primenjen je elastični, jako pigmntisani gel u boji, koji se nanosi u jednom sloju. Ovalna linija se iscrtava tankom četkicom (slika 9). Nakon polimerizacije gela u lampi, nanosi se finiširajući gel koji nije lepljiv i takođe se polimerizuje (slika 10).

novosti u oblasti nadogradnje noktijunovosti u oblasti nadogradnje noktijunovosti u oblasti nadogradnje noktiju

Primer br. 3
Nadograđivanje na izlivcima (tipsovima)

Pripremimo nokte za nadogradnju. Ukoliko je nokatna ploča dugačka, može se odabrati frenč tips bez kontaktne zone. Ukoliko je nokatna ploča kratka, na tipsu isturpijamo novu ovalnu liniju koja odgovara nokatnoj ploči i prilepljujemo tips samo po ivicama. Nokti lepše izgledaju sa isturpijanim lukom budući da na gotovim frenč tipsovima ili izlivcima ova linija nije jasno iscrtana i često je na veoma niskom položaju. Nakon lepljenja, dužinu korigujemo odsecanjem katerom (slika 11). Budući da se sam kalup za nadogradnju sužava ka slobodnoj ivici, izlivci treba da budu odgovarajućeg oblika. Ukoliko nema takvih tipsova, možete sami suziti turpijom bočne strane a potom naneti materijal sa strane. Kada je tips pripremljen i namešten, na nokatnu ploču fiksiramo kalup sa akrilnom masom. Nakon polimerizacije, doterujemo turpijom slobodne ivice i bočne strane nokta i nanosimo providan lak (slika 12). Možete koristiti i providne izlivke ili tipsove ukoliko to želite, i na njima vršiti koju god nadogradnju želite.

novosti u oblasti nadogradnje noktijunovosti u oblasti nadogradnje noktijunovosti u oblasti nadogradnje noktiju

novosti u oblasti nadogradnje noktijunovosti u oblasti nadogradnje noktijunovosti u oblasti nadogradnje noktiju

novosti u oblasti nadogradnje noktijunovosti u oblasti nadogradnje noktiju

Primer br. 4
Ukrasi unutar nokta

Ukrasi unutar noktaKao i u prethodnim primerima, nokte prvo pripremimo za nadogradnju u skladu sa odabranom tehnikom. Na kalup za nadogradnju nanosimo tanak sloj akrilata koji predstavlja buduću podlogu. Na nokat fiksiramo kalup. U ovoj vrsti nadogradnje, treba izbeći iskušenje rada sa veoma vlažnim zrnom akrila. Prilikom ovog metoda nadgradnje može da se javi osećaj pečenja i smanjena sposobnost adhezije zbog čega treba voditi računa o konzistenciji materijala. Kada skinemo kalup sa nokta, ostaje ispolirana podloga (slika 14) po kojoj se mogu lako nanositi akrilni ukrasi ili modeli (slika 13). Korišćenje podloga koje su napravljene pomoću plastičnih kalupa skraćuju vreme rada, ukoliko je reč o složenom dizajnu kompozicija. Nakon skidanja kalupa nokat se prekriva providnim akrilikom, obrauje se, kao i obično turpijom, na njega se nanosi bezbojni lak ili finiširajući gel koji nije lepljiv. Ukoliko su ukrasi na noktu površinski, preko njih se još jednom mogu staviti kalupi obloženi bezbojnim akrilikom. Naravno, ova tehnika ne može da se smatra alternativom za klasični metod nadogradnje ali bez obzira na to, zauzima značajno mesto u radu dizajnera noktiju.