Korektivne kopče

Osnovna karakteristika korektivnih kopči za nokte leži u njihovoj individualnoj izradi koja omogućuje svrsishodno raspoređvanje tačaka dejstava sila rastezanja i sažimanja. Za podešavanje proizvodnje se preporučuje izrada odlivka ili kopije nokta od gipsa. Na modelu od gipsa se moraju oglodati bočne ivice nokta kako bismo mogli adekvatno da učvrstimo kopču. Za izradu kopče koristi se komad specijalne okrugle žice (širine 0,5 ili 0,6 mm) dugačke od 4 do 5 samtimetara, na koju se uz pomoć stepenastih klešta izvlače jedna ili dve centralne kvačice (kada postoje dve kvačice, reč je o duploj kopči). Zahvaljujući kvačicama, moguće je intenzivirati rastezanje između dva naspramna kraja kopče što omogućuje regulisanje istezanja nokta, slično efektu poluge. Ukoliko urasli nokat izaziva bol na bočnoim kožnim naborima, dovoljno je primeniti silu elastičnosti: pravilo glasi da opruga uvek stremi da se vrati u početni položaj i zbog toga se oba kraja nokta ravnomerno istežu. Korektivna kopča se fiksira specijalnim lepkom. Fiksiranost za nokat je do te mere jaka da u toku prve nedelje kopču možete skinuti samo uz primenu velike sile. Zbog toga se vrlo retko dešava da pacijent izgubi kopču. Kada je reč o specijalnom lepku, u praksi su se dobro pokazale elastične plastične mase, polimerni akrilati ili ciajanoakrilati. Lepak omogućuje fiksiranje kopče na nokat za nekoliko nedelja, istovremeno sprečavajući oštećivanje nokatne ploče (slike 1 i 2).

Kako bi se rastezanje vršilo ravnomerno nokat se po krajevima izdiže. Rastezanje mora biti ravnomerno i umereno kako bi, s jedne strane, omogućilo efikasno rasterećenje bočnih kožnih nabora ili nokatnog žleba, i kako bi se sprečilo oštećenje nokatne ploče ili njeno razdvajanje od nokatnog ležišta. Kada se izrađuju korektivne kopče, preporučljivo je napraviti nekoliko primeraka proizvoda, koristeći model od gipsa, kako bi se između tih primeraka odabrao onaj koji najviše odgovara određenom noktu. Po pravilu, kopča se pažljivo skida prilikom svake posete specijalisti. Za skidanje kopče se koristi odgovarajući pribor za nokte i glodalice. Korekcija kopči se izvodi jednom u 4-8 nedelja u zavisnosti od brzine rasta nokatne ploče. Kopča se skida i proverava i ukoliko je potrebno „aktivira se“ i ponovno stavlja.

Nokti korektivne kopce - spojnicaSlika 1. Spojnica
Akrilna masa za lepljenje se nanosi u tankom sloju, brzo se stvrdnjava i nakon sušenja ostaje elastična

nokti korektivne kopce dupla kopca od gipsaSlika 2. Dupla kopča. Model od gipsa

Veštačke nokatne ploče ili celokupna proteza noktiju

Celokupna proteza za nokte je zapravo veštačka nokatna ploča. Princip njenog delovanja se zasniva na potiskivanju tkiva i delotvorna je prevashodno kod mlađih pacijenata sa mekim i elastičnim tkivom oko nokatnog žleba i u oblasti jagodice ili vrha prsta. Zahvaljujući protezi tanke i lomljive nokatne ploče se učvršćuju, dok se bočni kožni nabori pažljivo potiskuju (slika 3).

nokti korektivne kopce

Slika 3. Protezom za nokatnu ploču može se korigovati širina ili dubina tkiva oko nokatnog žleba, kao i širina bočnih kožnih nabora. Nokatni žleb se postupno širi, zahvaljujući primeni različitih umetaka za bočne strane koji deluju na principu potiskivanja, kao i stavljanju proteze (nadogradnji) na nokat.
Slika 4. Lepljenje kopče “BS” na površinu nokta uz pomoć aplikatora
Slika 5. KOpča “VHO-Ostholdperfekt”

Korektivne kopče od plastične mase

Kopče od plastične mase, poput kopče “ BS” (1987) i “Onyclip” (1990) predstavljaju novu generaciju kopči. Njihova primena je omogućena zahvaljujući usavršavanju ciajanakrilnog lepka. Osnovna odlika ove tehnike sastoji se u boljem prijanjanju kopče za površinu nokta. U profesionalnim krugovima su se ranije vodile diskusije o intenzitetu fiksiranja ovih kopči. Eksperimenti su pokazali da je kopču lakše fiksirati ukoliko postoje najmanje dve tačke kontakta sa noktom. Takođe, kopču je moguće fiksirati u tri tačke. Najznačajniji momenat u ovoj tehnici je pravilno i precizno nanošenje lepka. Ukoliko na površini nokta postoje i najmanje nečistoće, površina kontaktnih tačaka se povećava. Na taj način se umanjuje fleksibilnost kopče i ona neplanirano deluje po principu korseta, to jest izaziva stezanje velikog intenziteta. Kod izuzetno iskrivljenih noktiju se primenjuju kopče “BS”, izrađene od Duroplasta, materijala koji intenzivno rasteže nokat. Zbog toga se vreme trajanja ovih proizvoda skraćuje. Intenzivno napinjanje je moguće delimično umanjiti, ukoliko se pre lepljenja umanji debljina plastike. Pri izboru dugačkih plastičnih ploča, neophodno je uzeti u obzir da njeni krajevi budu udaljeni od bočnih kožnih nabora nokta najmanje 2 mm. Pri najmanjem pomeranju bočnih strana kopče javlja se rizik od pojave nadražaja i upalnih procesa u toj oblasti. Metod “BS kopči” efikasan je kod tankih, oštećenih noktiju, čak i u slučaju kada na okolnim delovima kože postoje povrede, upale ili gnojni procesi, ili kada su se oštri delovi nokta urezali u bočne kožne nabore, što izaziva osetljivost i intenzivan bol. “BS” plastične kopče se takođe preporučuju u slučajevima korekcije dečjih noktiju, ali treba uzeti u obzir da se lepak može brzo odlepiti ako je plastična masa veoma tanka. Ukoliko pacijent želi da korektivna kopča na noktima bude neprimetna, pravi izbor su plastične kopče. Nanošenjem laka ili bez njega, ove kopče su estetski prihvatljive i gotovo neprimetne iz profila (slika 4). Dopunsko dekorisanje površine noktiju i atraktivan izgled kopči olakšavaju pacijentu da prevaziđe hronične probleme sa noktima i lakše prihvati naredne procedure u okviru korekcije.

Kopče koje se sastoje iz nekoliko delova

Na primeru kopče VHO-Osthold perfekt moguće je prikazati prednosti i raznolikost ove složene korektivne tehnike. Složenost primene podrazumeva neophodno poznavanje metodike rada: preporučuje se da specijalista savlada neophodne veštine na specijalnim seminarima. Uz pomoć stručnih predavača može se ovladati praktičnim osnovama i steći sposobnost pravilnog određivanja primenjene sile. Specijalistima, koji su stekli neophodne veštine, nije teško da savladaju ovu kompleksnu teniku i spremno je uvrste u svoj praktični rad. Kopča “VHO-Osthold” sastoji se iz dva bočna kraka i kvačice koja predstavlja osnovni deo (slika 5). Ova tehnika zahteva određenu proceduru. Prvo, kraci se mogu postavljati nezvisno jedan od drugog, to jest, na najmanje bolnim mestima bočnih kožnih nabora. Drugo, takvu kopču je jednostavno premestiti čak i nakon nekoliko nedelja nošenja. Treće, kopče “VHO” se mogu koristiti pri intenzivnoj upali i granulaciji u oblasti bočnih kožnih nabora, dok se osnovno podešavanje izvodi na samom noktu. Kao četvrto, ova tehnika pruža optimalne uslove za precizno kontrolisanje sile rastezanja koje vrši korektivni aparat. Ništa manje važno nije ni to da treba voditi računa da obuća ne sme da priteže kopču. Postoje razne vrste kopči “VHO-Osthold perfekt”, koje se razlikuju među sobom po debljini i dužini. Kako se kopčom ne bi oštetile čarape, na središnji deo se stavlja specijalni štitnik izrađen od plastike.

Varijante kopči

U varijante spadaju kopča sa oprugama, po ideji Gorkievica (1977), zlatne kopče po Gloru (1988) i Goldštatu (1990) Ove varijante kopči takođe mogu da se koriste pri prelasku na sledeću fazu korekcije. Zbog činjenice da se ove kopče koriste višekratno i duži vremenski period, njih moraju nameštati specijalisti solidnog obrazovanja i iskustva. Krajevi kopči veoma često dopiru do bočnih kožnih nabora oko nokatnog žleba, dok se široka površina lepi na nokatnu ploču. U praksi se dobro pokazala pljosnata kopča sa oprugom po Gorkievicu. Međutim, ona se ne može primenjivati na tanikim i lomljivim noktima, kod intenzivnih upalnih procesa i povećane osetljivosti u oblasti bočnih kožnih nabora. Za tako složene slučajeve predviđena je zlatna kopča “Goldstatspange” koja je takođe pljosnata i ima oprugu. Ona se uspešno primenjuje u svim kliničkim situacijama (čak i pri izrazitim deformacijama noktiju i kod „presavijenih“ noktiju). Kopče se izrađuju od standardne, pozlaćene plastične mase, na bazi visokokvalitetnog čelika koje se modeliraju da bi se dobio željeni oblik. Suštinska prednost pozlaćenih kopči sastoji se u tome što su one mnogo manje podložne habanju u odnosu na druge proizvode, ne zauzimaju mnogo mesta na bočnim kožnim naborima oko nokatnog žleba, imaju blagotvorno dejstvo na nokatnu ploču i dodatno je učvršćuje. Ove kopče su univerzalne budući da se izrađuju u tri različite varijante (slika 6-8).

nokti korektivne kopce

Podloga se može uvek zategnuti ili popustiti, čime se reguliše istezanje u udaljenim tačkama, koje dejstvuje po principu opruge. Lepak se prvo sjedinjuje sa zlatnim opiljcima, a poznato je da zlato ne izaziva alergijske reakcije. Rastuća popularnost pozlaćene plastične kopče objašnjava se i time što ona izgleda kao neki mali ukras na površini nokta. Kada se izvodi korekcija kopče, neophodno je pravilno skinuti, aktivirati i ponovo postaviti kopču (slika 9).

nokti korektivne kopcenokti korektivne kopce

Štitnici za bočne kožne nabore oko nokatnog žleba „Sulci“

U današnje vreme, izbor praktičnih podloga ne može se predstaviti bez štitnika bočnih kožnih nabora oko nokatnog žleba marke „Sulci“, po metodi “Ross Frazer” (1955), koje utiču na proces korigovanja uraslih noktiju pomoću delovanja metalnih kopči. Ovi proizvodi se izrađuju u obliku mekane cevi od polietilena sa prorezom koja se navlači na slobodne bočne ivice nokatne ploče i štiti nokatni žleb od povreda i pritiska, čime se ubrzava proces ozdravljenja (slika 10).

U zaključku bismo želeli da naglasimo da pedikir mora da ovlada neophodnim tehnikama i raspolaže adekvatnim iskustvom kako bi mogao da pomogne pacijentu. Obuka aktuelnim metodama ortoniksije vrši se u pedikirskim školama, na primer, u kompaniji “Hellmut Ruck GmbH”, ili u njenim predstavništvima u Evropi. Izbor ovog ili onog metoda zavisi od mnogobrojnih faktora, mada se u procesu korigovanja često kombinuje više metoda. Prilikom prve posete pacijenta, veoma je važno pravilno proceniti kliničku sliku pacijenta kako ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija koje uvek treba da razreši hirurg.