Opšti kozmetski tretman

1. Manji kozmetski tretmani – u ove se ubrajaju oblikovanje obrva, bojenje obrva i trepavica, aplikacija pojedinačnih trepavica, skidanje malja sa lica i depilacije brade i nausnica. Ove procedure se mogu raditi i uz druge tretmane.

a. Oblikovanje obrva se radi nakon čišćenja lica

Moraju se imati male pogodne pincete, ogledalo i dobro svetlo. Prvo se čiste dlačice između obrva, zatim iznad i okolo. Oblikovanje se vrši tako da obrve bude simetrične i da prate liniju oka.

b. Bojenje obrva i trepavica

Prethodno se boja (plava, siva, smeđa i crna) meša sa 10% vodonik peroksidom (Hidrogen). Treba paziti da bojenje ne bude upadljivo, ili da ne daje stariji izgled lica.

Isto se mora paziti, ako je osoba preosetljiva na boje, što je kontraindikacija za ovu proceduru. Pribor je: četkica za rad; mala količina boje se meša sa nekoliko kapi hidrogena, a boja se nanosi štapićem čiji je vrh namotan vatom. Prvo se boja nanosi na donji deo obrva prema sredini pa se ide do kraja. Okolna koža se mora zaštiti kremom, a neželjeno naneta boja odmah ukloniti. Postoji postupak aplikacije veštačkih trepavica koji su na traci sa lepkom. Aplikacija pojedinačnih trepavica se smatra kozmetskim tretmanom, jer zahteva vreme. Prethodno dlačice zamočene u lepak, lepe se na koren dlake. Pojedinačno treba da prate pravac prirodnih trepavica.

c. Depilacija nausnica i brade

Može se zaštiti talkom u pravcu suprotnom rastu dlake, čime se one lako podižu. Topao vosak se nanosi prvo na krajevima nausncica, pa zatim na sredinu. Kada se vosak skida skida se trzajem koji mora biti brz (kao kod vađenja zuba, ili davanja injekcije). Bol se ublažava pritiskom kažiprsta na depiliranom mestu. Slični postupci se odnose i na bradu. Nanošenje voska ide u smeru rasta dlake, a skidanje u suprotnom. Na kraju depilacije se mesto depilacije tretira antiseptičnim sredstvima.

2. Toniranje kože je završna faza tretmana i čini pripremu kože za šminkanje. Izvodi se vaporizerima, a kao tonici se mogu koristiti najraznovrsnija sredstva: destilovana aromatična, ružina voda, glicerin itd.

3. Piling je kozmetska procedura skidanja najpovršnijih slojeva epiderma (stratum korneum). Prema načinu delovanja mogu biti: mehanički, biološki i hemijski. Mehanički piling se izvodi bilo ručnim nanošenjem ili frimatorom. Izvodi se tako što se na kožu nanese abrazivno sredstvo, zatim se piliranje vrši frimatorom. O biološkom i hemiskom pilingu bilo je govora u poglavlju o biohemijskoj energiji.

  • Autor: Akademik prof. dr Ivan Knajtner
  • Knjiga: Kozmetika
  • Kontakt tel.: 011/31 95 168, 063/23 94 11