Fizikalne procedure u kozmetologiji – Elektroenergija

Postoji više oblika i načina korišćenja elektro energije u kozmetologiji.

1. Visoko frekventna struja (HF)-D, Arsonval

Princip dejstva HF usmeren je u više pravaca: stimulacija procesa na površini kože, relaksacija, germicidni i isušujući efekat. Na aparatu postoji staklena elektroda u različitim oblicima (pečurke, valjka, olovke, itd.)

Izvođenje: Izvor HF struje u staklenoj elektrodi niskog pritiska, ispunjena je inertnim gasom. U dodiru sa kožom dolazi do jonizacije vazduha i “iskričenja”. U cevi elektrode se javlja plavo-ljubičasta boja. U toku jonizacije vazduha stvara se ozon koji stimuliše kožu i ima dezinfekcioni efekat. HF struja se može primenjivati na 2 načina: Indirektna (Bečka masaža) i direktna;

a. Indirektna primena

Klijentkinja i kozmetičarka se moraju osloboditi. Klijentkinja drži saturator sa elektrodom. Terapeutkinja jednom rukom počinje masažu na čelu, a drugom rukom postepeno uključuje aparat. Zatim i drugom rukom vrši masažu. Ako se jedna ruka ukloni sa lica, struja se intenzivira. Optimalno vreme aplikacije je 8-20 minuta. Tretman se završava skidanjem jedne ruke sa lica, dok se intenzitet struje stavlja na nulu, a zatim se skida i druga ruka i saturator.

b. Direktna primena HF struja

Prethodno se površina koja se tretira, pospe talkom. Elektrodom se prelazi prelazi preko kože na malom rastojanju, postepeno povećavajući struju. Na mestu aplikacije stvara se varničenje koje ne bi trebalo da pređe 3mm. Vreme tretmana je 5-15 minuta. Suva koža zahteva kraće vreme, masna duže. Indikacije za primenu HF struje su raznovrsne: stimulacija zdrave kože; relaksacija (opuštanje) tkiva; uništavanje bakterija (germicidni efekat); tretman seboroične i aknozne kože. Kontraindikacije su: kod izrazito proširenih kapilara, kod osoba sa pejsmekerom, kod osoba koje boluju od epilepsije, težih oblika astme i akutnog sinusitisa (grip).

2. Galvanska struja

Pri prolazu kroz kožu dolazi do polarizacije (odvajanja) plus-katjona i minus anjona. Postoje dva oblika:

a. Dezinkrustacija

Princip je da aktivna elektroda(negativna anoda) odstranjuje sebum (loj). To se može pojačati korišćenjem ampula sa alkalnim sadržajem.

Aktivna elektroda aplikator mora da bude u kontaktu sa kožom i vlažna. Dezinkrusracija kod različitih stanja traje do 5 minuta, a kod seboroične kože 8-12 minuta. Indikacije za dezinkrustaciju su vrlo široke, a kontraindikacije se odnose samo na superosetljivu kožu; kod jake dehidrirane i staračke kože.

b. Jontoforeza

Ova metoda ima za cilj unošenje u kožu za kožu korisnih substanci. Postavljanje pozitivne ili negativne elektrode uslovljava da se u kožu unosi korisna substanca kako je naznačeno u uputstvu proizvođača. Ukoliko nije naznačeno, pola terapije se sprovodi preko jednog pola, a druga polovina preko drugog. Herbalne ampule sadrže biljne ekstrate koji su se pokazali uspešni u tradicionalnoj (narodnoj) medicini. Ampule mogu biti sa: aloja verom, žele rojal (matični mleč), ampule za rehidrataciju (vraćanje vlage), vitaminske ampule, ampule sa placentom, itd.Svaka od navedenih substanci ima propratno uputstvo. Kontraindikacije za jontoforezu skoro da i ne postoje.

c. Galvanska i HF struja

Ova vrsta tretmana koristi se najviše za seboroičnu kožu. Izvođenje: očišćena i tonizirana koža je spremna za tretman. Počinje se sa valjcima od čela prema vratu (mada može i u suprotnom pravcu). Vreme je pet do sedam minuta. Mesto valjaka se mogu koristiti i štapićaste elektrode.

U drugoj fazi tretmana koristi se HF (visoko) frekventna struja. Prethodno se nanose patentirane emulzije. Tretman se izvodi na način koji je opisan kod HF struje.

d. Miotonologija – Miolifting

To je postupak stimulacije i kontrakcije mišića. Za ovu proceduru koristi se jednosmerna (DC=direct carent) struja. Savremeni aparati za miolifting koriste neofaradsku struju različite frekvence. U upotrebi su dvostruke elektrode koje se oblože vlažnom vatom. Počinje se od brade. Količina struje treba da izazove samo treperenje, a ne kontrakciju (grč). Proba se na sopstvenoj bradi. Krećući se od brade klijentkinje, ide se na levu, pa zatim desnu polovinu lica i završava se na čelu. Svrha mioliftinga po Bonou-tvorcu. Ove metode, da pojača kontrakcije omlitavelog mišića, a da zgrčen mišić opusti. U tu svrhu se koristi struja visoke frekvence: 30 do 100 herza. Mišić koji je bio napet (kontrahovan) iscrpljuje se i opušta se. Miolifting povećava cirkulaciju krvi u koži i mišićima. Istovremeno podstiče mlitave mišiće na jaču kontrakciju dok zgrčene opušta.

Postoji više metoda stimulacije:

  • stimulacija preko motornih tačaka: monopolarna tehnika
  • stimulcija preko bipolarne aplikacije elektroda. Ova metoda se primenjuje kao i metoda motornih tačaka, ali zahvaljujući većim dimenzijama elektroda, može se istovremeno stimulisati više mišića.

e. interferentne struje pomoć ukrštanja iz dve strujna izvora različite frekvence.

Efekat zavisi od frekvence 50-100 Hz stimuliše limfu i krvotok. Frekvenca ispod 50 Hz aktivira mišiće. Tretman se počinje sa nižom frekvencom. Za veće površine elektrode mogu biti dvopolne i četvoropole (obično su postavljene u parovima-simetrično). Svaki pojedinačni tretman iznosi 1 minut, tako da ukupna stimulacija ne prelazi 10 minuta. Pri svim postupcima elektrode moraju biti stalno ovlažene. Za ovaj tretman mogu se koristiti i specijalne elektrode za regione očiju. Da bi se poboljšao miolifting mesta se namažu glicerinom ili specijalnim želeom.

Miolifting - sema motornih tacaka

Miolifting (šema motornih tačaka)

  • Autor: Akademik prof. dr Ivan Knajtner
  • Knjiga: Kozmetika
  • Kontakt tel.: 011/31 95 168, 063/23 94 11