Maske u nezi kože grudi i dekoltea

Višegodišnja ispitivanja primene kozmetičkih preparata navode nas na temu o neophodnosti prisustva minerala u preparatima, budući da su oni važni za normalno funkcionisanje kože.

Posebnu vrednost imaju magnezijum, mangan, cink, silicijum, kalcijum. Magnezijum kao kofaktor rada fermenata reguliše nervnu i mišićnu aktivnost, kao i opšti hormonalni nivo neophodan za apsorpciju drugih minerala i vitamina. Mangan je sastavni deo metalo-enzima (oksireduktaza, oksidaza, lipaza) i učestvuje u disanju ćelija, utiče na nivo belančevina i procese imunogeneze. Cink učestvuje u razmeni glukoze, belančevina, vitamina A, deluje protiv upala, intenzivira regeneraciju tkiva. Silicijum je neophodan za normalno funkcionisanje stanja vezivnog tkiva, jača zidove krvnih sudova, umanjuje njihovu propusnost i ima protivupalna dejstva. Kalcijum je nezamenljiv za rad nervnog i mišićnog sistema, odgovoran je za normalnan rad ćelija kože i elastičnost krvnih sudova, zajedno sa vitaminom C učestvuje u sintezi kolagena i poseduje antialergijski i umirujući efekat.

Pored navedenog, maske imaju još nekoliko dejstava: intenziviraju delovanja seruma, koncentrata, ampula, produbljuju intenzitet njihovog delovanja i umanjuju transepidermalno gubljenje vlage. Shodno tome, preporučuje se nanošenje ispod maske preparata sa visokom koncentracijom aktivnih komponenti. U te svrhe sve veću popularnost imaju fitoestrogeni – supstance koje imaju estrogena svojstva zahvaljujući izoflavonima, čija je hemijska struktura veoma slična strukturi ženskog polnog hormona, estrogena. Fitoestrogeni se neposredno vezuju za receptore estrogena, stimulišu procese sinteze dermalnog matriksa, regeneraciju ćelija epiderma i povećavaju nivo njegove vlažnosti. Za jačanje tonusa i elastičnosti kože grudi i dekoltea mnoge svetske laboratorije prepisuju mlečni serum – kao značajan izvor biološki aktivnih supstanci koje se dele na tri grupe.

Prvu grupu čine albumini i aminokiseline koje nisu samo gradivne supstance, već i pružaju intenzivan podmlađujući efekat, kao i efekat mehaničkog liftinga.

Druga grupa obuhvata niskomolekularne belančevine laktoferin i laktoperoksidaza koje imaju imunomodelirajuće i protivupalno dejstvo, aktiviraju antioksidantni sistem, stimulišu sintezu kolagena u koži, što je posebno važno za negu oblasti dekoltea gde se narušavanje dermalnog matriksa odvija izuzetno brzo.

Treću grupu čine belančevine, najinteresantnije iz perspektive kozmetologije. Nazivamo ih faktorom rasta (mitogeni) i citokini. Faktori rasta – niskomolekularne belančevine i glikoproteini – praktično učestvuju u svim tkivima organizma i regulišu diferencijaciju ćelija, stimulišu procese regeneracije. Citokini – peptidi, koji učestvuju u imunološkim reakcijama kontrolišu razne biohemijske i fiziološke procese i zajedno sa faktorom rasta aktiviraju procese njihove obnove. U kozmetologiji se u cilju nege kože dekoltea i grudi veoma često upotrebljava gel aloje-vere. U njemu se nalaze polisaharidi koji podmlađuju i daju koži vlažnost, jačaju lokalni imunitet i prirodni kompleks vitamina i antioksidanata.

Visokomolekularne belančevine – (mlečni proizvodi, hidrolizovane belančevine pšenice, soja) koje ulaze u sastav ove grupe imaju dejstva stvaranja stabilne i elastične opne na koži koja omogućuje lifting, jača tonus, dubinski vlaži kožu i ublažuje bore. Pšenična i kukuruzna ulja omekšavaju kožu i daju joj čvrstinu i elastičnost. Prisustvo hijaluronske kiseline ili kolagena u takvim preparatima momentalno “gase žeđ” kože. Eterična ulja limuna, morača i anisa imaju intenzivna imunomodelirajuća dejstva, podržavaju sintezu kolagenskih vlakana i razmene međućelijskih materija. Osim toga, eterična ulja imaju relaksirajuće dejstvo na senzorne receptore utičući na spokojstvo i smirenost pacijenta i otklanjaju limfostaze.

Procedura se završava nenošenjem kreme, gela ili emulzije koje moraju posedovati širok spektar dejstava, treba da daju koži vlažnost i da je neguju. Shodno tome, u sastav ovih preparata, proizvođači ubacuju hidrolizovane glikozaminoglikane, hidrolizovane fibronektine, zamene za kolagen i elastin, hijaluronsku kiselinu. Ekstrakti nevena, ehinaceje (rudbekije), ruzmarina, dopunjavaju energetske rezerve ćelija i bore se protiv aktivnih radikala. Ulja oraščića makadamija i kukuija vraćaju koži svežinu i životnost, minerali ubrzavaju razmenu materija i efikasno usporavaju procese starenja.