Nega kože tokom trudnoće

Nega koze tokom trudnoceSvaka žena želi da bude privlačna u bilo kom periodu svog života, tako i tokom trudnoće . To važi i za period trudnoće,kada se kontura figure menja i kada se mogu javiti problemi sa kožom, što sve zajedno može uticati na fizičko i psihičko nezadovoljstvo trudnica.Osnovni uzrok spoljašnjih promena za vreme trudnoće jeste promena nivoa hormona. Prvih meseci se povećava sadržaj progesterona koji je zadužen za zaštitu i očuvanje ploda.Tada se snižava sadržaj polnih hormona iz grupe estrogena koji utiču na izgled i stanje epiderma. Dete koje raste u utrobi „izvlači“ iz organizma majke mikro i makroelemente koji su njemu potrebni, što neizbežno vodi ka hroničnim oboljenjima koja negativno utiču na zubnu gleđ i prekomerno opadanje kose.

Poznato je da je koža organ na koji utiču hormoni. Hormoni kontrolišu funkcionalne ćelije kože – keratinocite, fibroblaste kao i lojne žlezde, i folikule dlaka. Promena nivoa hormona u organizmu dovodi do smanjenja vlažnosti, elastičnosti kože, kao i narušavanja hidrolipidnog omotača. To se dešava zbog snižavanja nivoa hijaluronske kiseline, smanjenjem količine i kvaliteta kolagenih, elastičnih vlakana. Kada je reč o povećanom pritisku na krvne sudove i širenju mikrocirkularnog kruga (zbog potreba ploda) treba pomenuti da tada stradaju zalisci vena, javljaju se varikozna proširenja i kapilari. Svi navedeni procesi su posebno česti kod žena starijeg doba. Pri narušavanju zaštitinih funkcija hidrolipidnog omotača povećava se osetljivost kože na spoljašnje uticaje: uslovno-patogenu floru, meteorološke faktore, kao i kozmetičke preparate.

Problemi

Prvi problem koji se javlja kod trudnica je pojava seboreje i mitesera. Ukoliko je žena i pre trudnoće patila od seboreje i pojave mitesera, oni za vreme trudnoće mogu nestati ili nasuprot tome, mogu se pogoršati.

Drugi problem je aktivacija procesa starenja. To se objašnjava trenutnim deficitom vitamina, fermenata i mikroelemenata koji su neophodni za različite metaboličke procese. U većini slučajeva problem pogađa žene starije od 35 godina.
Treći problem jeste povećana osetljivost kože koja se javlja u vidu crvenila i perutanja kože, kao i intenzivne reakcije na temperaturne promene. Uzrok tome je snižavanje adaptivne funkcije kože.

Četvrti problem su pigmentne fleke. Javlja se hiperpigmentacija u trudnoći usled preosetljivosti na ultraljubičaste zrake i nivo estrogena u koži. Kod nekih žena to stanje prolazi nakon završetka perioda dojenja, a kod nekih problem ostaje.
Peti problem je pojava strija. Stomak se širi, mlečne žlezde se uvećavaju, tako da koža ne može da se prilagodi novim uslovima.

Šesti – stimulacija rasta mladeža i papiloma. To se objašnjava time što se za vreme trudnoće stvaraju materije koje stimulišu širenje tkiva.

Nega

Mnoge buduće majke ne shvataju pravo značenje nege kože za vreme trudnoće. Druge se trude da budu lepo raspoložene, da privlačno izgledaju i izazivaju posebnu pažnju kod okoline. Postoje stereotipi koji se ogledaju u tvrdnji da žena za vreme trudnoće treba da se odrekne svih kozmetičkih sredstava kako bi se izbegla opasnost da se nanese šteta detetu. To nije tačno. Odsustvo odgovarajuće nege kože za vreme trudnoće može imati izražajne negativne posledice: pojava problema sa kožom koji se kasnije teško mogu korigovati, smanjeno samopouzdanje, pogoršanje porodičnih odnosa, itd. Kozmetička sredstva koja se koriste u tom periodu treba da budu bezopasna i da ispunjavaju potrebe organizma koje mu u tom trenutku nedostaju, kao što je funkcija zaštitnog omotača kože. Sva sredstva moraju biti hipoalergena (treba da sadrže konzervanse i boje u minimalnim koncentracijama). Za prevenciju gubljenja vlažnosti i starenja kože preporučuju se hidratanti, regulatori vodeno-lipidnog omotača, elastostimulatori, kapiloprotektori, aktivatori fiziološke regeneracije kože, antioksidanti. Ukoliko se pojave miteseri, savetuje se korišćenje sebostatika, keratolitika, imunomodelatora, kao i preparata protiv upala kože.

Neophodno je kombinovati odlaske u kozmetički salon i kućnu negu, zbog toga što teži oblik akni može dovesti do formiranja ožiljaka koji traju ceo život. Aktivno ultraljubičasto zračenje doprinosi pojavi pigmentnih fleka i zbog toga treba preduzimati mere za zaštitu od sunca. Treba koristiti profesionalne preparate za zaštitu kože od sunca sa visokim faktorom zaštite. Ukoliko mladeži i druge izrasline na koži promene boju, trudnica mora odmah da konsultuju dermatologa. UV zraci izazivaju pojavu i povećanje broja mladeža, tako da je zaštita od sunca za vreme trudnoće neophodna. Potrebno je koristiti sredstva koja povećavaju elastičnost kože kako bi se izbegla pojava strija i umanjile one postojeće. Takođe je značajno voditi računa o ishrani – izbegavati proizvode koji mogu da izazovu alergije, morske plodove, maksimalno ograničiti konzumaciju začinjene, masne i pržene hrane. Kako se ne bi javio zatvor, treba konzumirati supe, mlečne proizvode, voće i povrće.Trudnoća je veoma značajno doba u životu žene. Treba što više da se odmarate i opuštate. Češće se šetajte na svežem vazduhu, birajte udobnu odeću. Trudite se da razmišljate pozitivno i slušajte opuštajuću muziku. Ukoliko je buduća majka smirena i sigurna u sebe, rodiće zdravu i lepu bebu.