Kozmetička nega kože grudi i dekoltea

Tokom drevnih vremene žene su koristile kupke sa mlekom, masirale kožu različitim biljnim uljima i ekstraktima retkih biljaka u želji da što duže očuvaju lep izgled grudi i regije dekoltea.Koža grudi i dekoltea je veoma tanka i nežna, sadrži malo lojnih žlezda tako da brzo gubi čvrstinu i elastičnost. Postoje mnogobrojni uzroci koji negativno utiču na stanje grudi, neki od njih su: promene hormonskog statusa i telesne težine, prekomerno sunčanje, dojenje, zloupotreba solarijuma i mnogi drugi. Zbog toga koža grudi i dekoltea zahteva mnogo pažnje, jednako kao koža lica.

Čišćenje

Preporučuju se blaga sredstva koja sadrže ulja pšeničnih i kukuruznih klica, cink, med i magnezijum. Takav sastav omogućuje delikatno uklanjanje površinskih neravnina, suvišnih naslaga sala, ujedno umekšavajući i vlažeći kožu bilo kog tipa. Dubinsko čišćenje kože odstranjuje izumrle ćelije epiderma, pospešuje procese obnove tkiva i stimuliše mikrocirkulaciju. U ovoj fazi se preporučuje primena preparata koji ne sadrže abrazivne supstance. Dobri rezultati se postižu primenom enzimskih sredstava kao što su: ekstrakti papaje, morače, hmelja i eteričnih ulja (ruzmarina, geranijuma, narandže) koji, ne samo da ubrzavaju eksfolijaciju rožnatih ćelija, već i stimulišu deobu ćelija bazalnog sloja, daju koži vlažnost i doprinose umanjenju hiperpigmentacija, kao i izražajnosti promena izazvanih starenjem.

Tretman nege

Preporučuje se kombinacija fizioprocedure (mikrostrujom, miostimulacijom, oksimezoterapijom, fonoforezom,fotopodmlađivanjem).Prilikom sprovođenja spomenutih procedura, izuzetno je važno da se poštuju sledeći principi: bezopasnost, komfornost i efikasnost. Bezopasnost metoda se ogleda u obaveznom pregledu anatomske građe mlečne žlezde, mogućih morfološkihosobenosti i nastalih oboljenja. Neophodno je poznavanje kontraindikacija, kao što su: trudnoća, postojanje malignih bolesti, groznica, gnojni procesi, kožna oboljenja u stadijumu pogoršanja toka bolesti, hronična srčana i bubrežna oboljenja, postojanje kardiostimulatora, epilepsija, opšte narušavanje funkcije kože i sl. Komfornost podrazumeva adekvatnu kombinaciju dejstava sa ciljem individualnog prilaza pacijentu, njegovoj osetljivosti na bol, provodljivosti sudova, kao i ličnim osećanjima pacijenta. Efikasnost procedure zavisi od poštovanja prva dva principa, što dovodi do maksimalnog uspeha u najkraćem mogućem roku.Poznato je da mlečne žlezde imaju specifičnu strukturu i za njih glavnu ulogu u održanju imaju mišići grudnog koša, odnosno veliki grudni mišić. Dublji slojevi mlečne žlezde određeni su genetikom, dok površinski sloj godinama gubi tonus i žlezde se opuštaju. U borbi sa tim tretman miostimulacije ima veliki značaj. Ultrazvuk se koristi kako bi se povećala dubinska prohodnost preparata.

Fonofereze

Podrazumeva kombinaciju dejstava ultrazvuka i kozmetičkih preparata, nakon sprovedene procedure ultrazvukom, prohodnost epiderma je očuvana još približno dva sata. Zbog toga što se zona dekoltea (kao i lica) češće od drugih zona izlaže dejstvu sunčevih zraka koji aktiviraju procese zadebljavanja i destrukcije dermalnih vlakana, ona je takođe i podložna fotostarenju. U osnovi procedure foto – podmlađivanja kože leži princip delovanja svetlosnih zraka određene talasne dužine na dermalne strukture. To dovodi do povećane aktivnost fibroblasta i, shodno tome, nivoa sinteze kolagena i elastina u koži. Tok procedure fotopodmlađivanja doprinosi efikasnom uklanjanju plitkih bora i umanjivanju vidljivosti dubokih bora, poboljšanju tonusa i elastičnosti kože.

Mezoterapija

Koristi se za negu kože dekoltea, uz primenu depo-preparata koji se unose duboko u kožu, dok se na površini kože primenjuju kozmetička sredstva dosta slabijih aktivnih dejstava. Bezopasno je i svrsishodno primeniti oksimezoterapiju kada se na površinu kože nanosi potreban preparat, a zatim se deluje aparatom koji pod pulsirajućem pritiskom od 2 atmosfere proizvodi čisti kiseonik (98%). Kiseonik ubrzava procese obnavljanja kože, ubrzava krvotok, aktivira sintezu kolagena, takođe se bori protiv starenja kože koje je izazvano destruktivnim dejstvom slobodnih radikala. Treba napomenuti da pri primeni mezoterapije kiseonikom mogu biti korišćeni samo preparati koji imaju nisku molekularnu masu, kao što su nukleinske kiseline, aminokiseline, provitamini i minerali.

Maske

U procesu modeliranja grudi, koriste se maske sa algama, maske na bazi kukuruza nadoknađuju nedostatak vitamina A, E i D, kao i nezamenljivih masnih kiselina, uspostavljaju hidrolipidnu ravnotežu kože. Važan faktor su i bioflavonoidi, koji ubrzavaju razmenu materija (ekstrakti žalfije, bršljana, kamilice, šargarepe, kantariona, hajdučke trave). Oni jačaju krvne sudove, izbacuju višak tečnosti i produkte metabolizma, imaju moćno antioksidantno i biostimulativno dejstvo, što sve zajedno podmlađuje kožu.

Biljka Kukui

Biljka Kukui utiče na davanje vlažnost i regeneraciju kože.